Újabb kéményseprők érkeznek

2021.01.12. 18:00

Újabb három megyei településen is a katasztrófavédelem seper

Az év elejétől három újabb Csongrád-Csanád megyei településen is a katasztrófavédelem sepri a kéményeket. A családi házakhoz kizárólag a lakók kérésére, egyeztetett időpontban mennek ki a szakemberek, és a kéményellenőrzés magánszemélyeknek továbbra is ingyenes.

S. Z.

20201117 Deszk Beindult a fűtési szezon. Előfordul, hogy a szemét is eltüzelésre kerül a szomszédok nagy bánatára. Képen: füstölő kémény Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba (illusztráció)

Két megye kivételével lassan már tényleg szinte minden magyarországi településen a katasztrófavédelem munkatársai seprik és ellenőrzik a kéményeket. Január elsejétől újabb három Csongrád-Csanád megyei település került bele ebbe a körbe.

Mostantól Csanytelek, Felgyő és Székkutas házaiba és lakásaiba is a katasztrófavédelem megy ellenőrizni.

A korábbi vállalkozó közszolgálati szerződése lejárt, ezért kellett most változtatni a rendszeren. Budapest, Fejér és Vas megye kivételével jelenleg tizenhét megyében dolgoznak a katasztrófavédelem kéményseprői. A szakemberek feladata a fűtési rendszerek biztonságos működésének ellenőrzése, a kémények műszaki állapotának rendszeres felülvizsgálata és a kémények tisztítása.

Nem mindenhol kötelező, de mindenhol ajánlott a kéményseprés. Fotó: Karnok Csaba

Fontos, hogy automatikusan csak a társasházakba és lakásszövetkezeti ingatlanokba érkeznek a kéményseprők, ezeknél ugyanis kötelező elvégezni a feladatot. A családi házakhoz kizárólag a lakók kérésére, egyeztetett időpontban mennek ki a szakemberek, és itt nem is kötelező, hanem ajánlott az ellenőrzés.

A kéményellenőrzés egyébként magánszemélyeknek továbbra is ingyenes.

Az év eleji változással a katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területe 2681 településre nőtt.

Az ellenőrzések a jogszabályban meghatározott gyakorisággal történnek meg: a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát négyévente ajánlott elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában