Csökkent az árterek elöntésének veszélye

2021.01.27. 20:15

Védműrendszer vigyáz a földekre

A közelmúltban, 2020 végére fejeződött be annak a 12 milliárd forintos beruházásnak, védműrendszernek az építése, mely a megyében Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apát­falva külterületeit érinti.

I. P.

20210125 Baks Zsiliprendszer baksi szakasza elkészült. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Az árvízkapu, a zsiliprendszer nagy jelentőségű településünk életében, és örülünk, hogy megvalósult. Biztonság­érzetet ad az itt lakóknak ez a modern védmű

– mondta Búza Zsolt, Baks polgármestere. Hozzátette: a gazdaság szempontjából is lényeges, mert a természetet, a szántóföld művelhetőségét is pozitívan befolyásolja, árvízkor beindulnak a szivattyúk.

Történelmi fejlesztés

Árvízvédelmi és mérnöki szempontból is történelmi jelentőségű, az elmúlt ötven év legjelentősebb vízügyi fejlesztése során több mint egymillió köbméter földet mozgattak meg az Alsó-Tisza-vidéken, mely Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva külterületeit érintette. A Dong-éri, valamint a Sámson-Apátfalvi-Szárazér-főcsatornán az árhullámok visszatartására nagy méretű, a Tisza ezen, vagyis alsó szakaszán újdonságnak számító árvízkapuk épültek, melyeket húsz-húsz, egyenként másodpercenként 0,5 köbméter kapacitású szivattyú egészít ki – olvasható az Ativizig sajtóanyagában.

Az árvízvédelmi beruházás baksi zsilipe. Fotó: Frank Yvette

A nagyszabású beruházás az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésével valósult meg a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban 12 milliárd forintos uniós támogatásból. Töltéserősítésekkel, a már említett árvízkapuk létesítésével növelték a biztonságot. Ezzel olyan fejlesztés valósult meg, melynek eredményeként javult az Alsó-Tisza-völgy árvízvédelmi helyzete, csökkent az árterek elöntésének veszélye, és a jövőben a védekezési költségek mérséklődése is várható.

Árvízi biztonság

A Széchenyi 2020 programban kivitelezett beruházás fő célja – mint már volt róla szó – az árvízi biztonság növelése, kockázatának csökkentése volt. Az Alsó-Tisza-völgyben élő emberek, az ipari és gazdasági létesítmények s a projektterületen lévő mezőgazdasági földek védelme a beruházás megvalósulásával magasabb szintre lépett. A fejlesztéssel a védett ártéri területek és egyedülálló természeti adottságaik megóvása is fokozódott.

A Hármas-Körös és a Tisza bal partján összesen 9,7 kilométeren végeztek töltésfejlesztési munkákat, melyek során növelték azok szelvényméretét, a gátkoronára új, aszfaltos útburkolat épült, ami a térségbe irányuló turizmust is segíti a jobb, kulturáltabb közlekedéssel. A működésképtelen Mindszent I. szivattyútelepet elbontották, ezzel egy időben a Mindszent II. szivattyútelepet korszerűsítették, kapacitását növelték. A kivitelezés során átépítették a térségben jelentős szerepet betöltő felső-kurcai és kurcatoroki zsilipet, és teljes felújításon esett át két gátőrtelep.

Mementó

– Az új védműrendszer na­gyobb biztonságot jelent, amiért há­lásak vagyunk

– közölte Zsótér Károly, Mindszent polgár­mestere. A kisváros közelében több jelentős fejlesztést hajtottak végre a projektben. Mindszent árvízi szempontból mindig is fokozottan veszélyeztetett település volt, mindig figyeltek és számoltak a kitelepülés lehetőségével is. – A nagyréti kompnál mementóként ott maradt az eltört áteresz, ami arra emlékeztet bennünket, hogy korábban milyen volt az életünk – közölte a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában