Érkeznek az első ponthatárok

2021.02.19. 15:20

Jövő héten kezdődnek a szóbeli felvételik

Hivatalosan február 23-tól indulnak a szóbeli vizsgák, a középiskolák a napokban fogják közzétenni a vizsgaidőpontokat. Néhány megyei iskola már közzétette az adatokat.

delmagyar.hu

20200504 Szeged Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnázium és általános iskola Érettségi: magyar vizsga írásbeli Képen: illusztráció Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Forrás: Török János (illusztráció)

Fotó: Török János

Több szempontból is különleges az idei felvételi, egyrészt a járvány miatt bevezetett intézkedések tették rendkívülivé mind az oktatás, mind a felvételik lebonyolítását, másrészt az idei központi írásbeli eredmények gyengébbek lettek, mint az ezt megelőző másfél évtizedben. Eközben pedig számos középiskolában többszörös túljelentkezés tapasztalható, ezért a szülők és a diákok is kíváncsian várják, hogy az oktatási intézmények mennyire szigorúan bírálják el a tanulókat.

Hamarosan kiderül

A szóbeli felvételi eljárás jövő héten, február 23-án kezdődik, s egészen március 12-ig tart majd. Az iskolák honlapjaira szállingóznak a felvétlei besztások időpontjai.

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium például legkésőbb ma délutánra ígérte, hogy közzéteszi a vizsgák beosztását az iskola honlapján. A Dugonics András Piarista Gimnázium pedig már meg is kezdte a beosztások feltöltését, honlapjukat folymatosan frissítik az újabb információkkal.

A Tömörkény István Gimnázium közzétette a KIR rendszer eredményeit, bár ezek az adatok egyelőre csak tájkoztató jellegűek. Ide kattintva érhető el.

A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium február 24-én délutánra ígéri a részletes beosztást a honlapon.

Így kalkulálhatunk

Az Oktatási Hivatal keresőjében pedig régebbi dátumokra is visszakereshetünk, sőt itt azt is megjeleníti a statisztika, hogy hányan írták be első helyre a választott iskolát, s abból hányan kerültek be.

Ma jár le a határidő

Ma éjfélkor zárul le az egyéni jelentkezők számára a KIFIR felvételi lapkitöltő rendszer, s mai határidővel kellett továbbítani a jelentkezési lapokat a középfokú intézményeknek is.

Szóbeli másként

A felvételi beszélgetések is rendhagyó módon zajlanak, egyes iskolák úgy döntöttek, online formában tartják meg a szóbelit. A tantermi vizsgák esetében pedig az áltaános járványügyi szabályok betartásával zajlik majd. Ami azt jelenti, hogy maximum 10 fő tartózkodhat a tanteremben, betartva a másfél méteres távolságot, s szükséges a kézfertőtlenítés és a testhőmérés is. A szóbeliző diáknak nem kötelező maszkot viselni vizsga közben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában