A polgármester szerint az áthelyezésnek nincs értelme

2021.02.26. 15:20

Marad a helyén a gyermekkönyvtár

Cáfolta a polgármester, hogy döntés született volna a városi könyvtár és a gyermekkönyvtár összevonásáról. A két intézmény integrációjának lehetőségéről ugyan készült egy munkaanyag, de abból az derült ki, hogy nem lenne értelme a könyvtáráthelyezésnek.

Majzik Attila

Nem kell új gazdát keresni az épületnek, a helyén marad a gyermekkönyvtár. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

– Komolytalan, tájékozatlan, politikailag rosszindulatú – ezekkel a szavakkal jellemezte Szabó Zoltán polgármester azt a nyílt levelet, amit a helyi Fidelitas tett közzé a gyermekkönyvtárral kapcsolatban.

A felhívásban azt kérik a városvezetőtől, ne járuljon hozzá, hogy a két általános iskola és három középiskola közelében működő intézményt elköltöztessék a város központjából.

A városi könyvtárral való összevonás ügyét először Szűcs Ildikó, a Művelődési, Oktatási és Kulturális bizottság elnöke vetette fel nyilvánosan egy tévéinterjúban. A bizottság elnöke arról beszélt a Szentes TV-nek, hogy végig kell gondolniuk, hogyan lehetne jobban működtetni bizonyos intézményeket, illetve hogy a könyvtárosok éppen azon dolgoznak, hogyan lehetne optimalizálni a könyvtár működését.

– Van egy nagyon szép zsinagógánk, három szinttel, plusz pince, padlás, illetve van egy nagyon nagy alapterületű gyermekkönyvtárunk. Most azt a feladatot kapta az intézmény vezetője, hogy dolgozza ki, hogyan lehetne a két intézményt egy helyre integrálni és egy igazán jó családi könyvtárat létrehozni a zsinagógában – nyilatkozta a televízióban Szűcs Ildikó.

Nem kell új gazdát keresni az épületnek, a helyén marad a gyermekkönyvtár.
Fotó: Majzik Attila

A tervek szerint a gyermekkönyvtár nem a három emelet valamelyikén kapott volna helyet, hanem egy új helyiséget toldottak volna az épülethez. Ehhez azonban jelenleg sem pályázati forrás, sem önerő nem áll rendelkezésre.

Az üggyel kapcsolatban Szabó Zoltán elmondta, nem döntés született a gyermekkönyvtár elköltöztetéséről, mindössze egy munkaanyagot kértek arról, milyen előnyökkel, hátrányokkal és költségekkel járna a két könyvtár összevonása.

– Ennyi volt a kérés a könyvtár igazgatója felé, a tisztánlátás kedvéért kértünk egy pontos, adatokkal teli beszámolót a felnőtt- és a gyermekkönyvtárról. Sajnálom, hogy ezt a munkaanyagot kijuttatta valaki. Ebből a képből most az látszik, hogy a könyvtáráthelyezésnek nincs értelme és nincs realitása, nem is fogjuk megtenni. A gyerekkönyvtár marad ott, ahol van – magyarázta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában