Toroczkai: tigris és jegesmedve nem lesz

2021.03.31. 14:40

Állatsimogatót alapoznak Ásotthalmon

A Balástyáról Ásotthalomra költöztetett Tömörkény családi kúria felépítésével Ásotthalom turizmusát lendítené fel a polgármester, aki egy kőfallal körülvett korabeli élményparkot álmodott a falu közepére. Most állatsimogató épül, de tigrist ne várjon senki.

A. T. J.

20210323 Ásotthalom Állatsimogató épül a falu központban. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Egy közel kéthektáros élménybirtokot építünk Ásotthalom központjában, ennek része a már meglévő Rózsa Sándor Él­ményház és a nemrég elkészült Tömörkény-ház, ami a kiállítótér mellett egy többfunkciós gasztromúzeum lesz. A ház alatt egy borospincét alakítunk ki, az épület felső részében étterem működik majd, ahol a felszolgáló személyzet korabeli viseletben dolgozik, az ételek pedig a 19. századi Szeged környéki receptek alapján készülnek kizárólag he­­lyi alapanyagok és termékek használatával. Kóla és Fanta helyett például málnaszörp lesz – magyarázta Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, akit az egyre bővülő élményparkról kérdeztünk.

A falu központjában most újabb épület alapjaival készültek el.

– Az eredeti elképzelés része volt, amit az önkormányzat saját forrásból valósít meg. Ez egy olyan műhelysor és állatsimogató, ami kiegészíti ezt az élményparkot. Itt a helyi tanyákon tartott állatokat mutatjuk be, tehát nyilvánvalóan tigrist vagy jegesmedvét nem lehet majd látni – folytatta a polgármester, akinek régi vágya a turizmus beindítása, hogy felzárkózzanak a környező, turisztikailag jelentős települések mögé.

A jövőben lovakat is szeretnének tartani, természetesen nem a faluközpontban és a követke­­ző uniós ciklusban megnyíló pénzügyi lehetőségek felhasználásával, mert mint Toroczkai mondta, a lótartás komolyabb dolog.

Azt szeretnék, hogy egy­szer lovas szekéren is meg lehessen közelíteni az élményparkot.

– Kifejezett célunk iskolákat meghívni erre az élménybirtokra, mert szeretnénk, ha a gyerekek Szegedről, vagy akár az ország távolabbi városaiból eljönnének, és megmutathatnánk nekik, hogyan nézett ki a vidéki élet – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában