Hulladék- Radarral az erdei szemét felszámolásáért

2021.03.29. 10:53

Betiltják az egyszer használatos műanyagot

Az erdők tavaszi megtisztítására buzdít az országos felhívás: a hulladékszedésről készült fotókat várják a közösségi felületeken az #aktivmagyarország, illetve a #tavaszinagytakarítás megjelölésekkel, hogy minél gyorsabban terjedjen a mozgalom.

Munkatársunktól

20200730 Szeged A szelektíven gyűjtött hulladék válogatása, feldolgozása a Sándorfalvi úti szeméttelepen Biacsi Schön Áron részlegvezető bemutatásával. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba (illusztráció)

A nagyobb mennyiségű, illegális szemetet viszont rövid regisztrációval, ingyenes mobilalkalmazással lehet jelezni. Közvetlenül az illetékes hatósághoz fut be a HulladékRadaron leadott lakossági bejelentés. Eddig 25 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze országszerte, ez a mennyiség nyolcszáz vasúti tehervagont megtölthetne.

Az egy éve meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként

a kormány nyártól betiltja az egyszer használatos műanyagok forgalmazását,

illetve ösztönzik az újrahasznosítást. Közben tisztítják Dunát és a Tiszát a műanyagoktól és szennyező anyagoktól. A faültetési programban már több mint 1,1 millió fát ültettek, az akció tavasszal folytatódik. Minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra az ország erdővel borított területe 27 százalékra nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában