Hasznos tanácsok

2021.03.01. 17:30

Első az egészség – mérőóracsere járvány idején

A járvány ideje alatt a munkatársak és a fogyasztók egészségének védelme érdekében minden szolgáltató igyekszik minimálisra csökkenteni a személyes találkozások számát, mégis vannak olyan kötelező, határidős munkák, amelyeket el kell végezni. Ilyen a háztartások fogyasztását mérő berendezések cseréje – az energiahivatal szakemberei összegyűjtötték, mire érdemes figyelnünk.

K. A.

Egy idő után minden órát hitelesíteni kell. Illusztráció: Laufer László/MW

Fotó: AS

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a koronavírus-járvány tavaszi első hullámában – az érintettek egészségének védelméért – mentesítette a szolgáltatókat a fogyasztásmérők helyszíni leolvasása és a kötelező mérőcserék elvégzése alól, illetve utasította őket a munkák átütemezésére.

Miután a hivatal meggyőződött arról, hogy a szolgáltatók rendelkeznek a biztonságos munkavégzéshez szükséges védőfelszerelésekkel, és minden helyszínen kellő alapossággal járnak el, a járvány második hullámában a kötelező munkák elvégzése alóli mentességet feloldotta. Alapos megfontolás után, az egészségvédelmi szabályokra maximális tekintettel ütemezik a fogyasztók ingatlanában elvégzendő munkákat.

Érdemes figyelni a mérőórák állapotára

Ilyen a mérőórák aktuális cseréje, melyre szükség lehet újbóli hitelesítés, meghibásodás vagy sérülés miatt. A hitelesítés miatti cserét a „lejárat” utolsó évében december 31-ig kell elvégezniük a szolgáltatóknak, a munkát az adott évben szabadon ütemezhetik.

Bármely okból is szükséges a személyes találkozással járó helyszíni munka, a szakemberek mindig az aktuális egészségvédelmi normák maximális betartásával végzik el azt.

Az energiahivatal szakemberei összegyűjtötték, mire érdemes odafigyelniük a fogyasztóknak, ha egy szolgáltató az esedékes mérőcsere vagy egyéb munkák miatt felkeresi őket. Győződjünk meg arról, hogy valóban a szolgáltató munkatársai vagy az általa megbízott szakemberek érkeztek-e hozzánk. Mielőtt bárkit beengedünk az ingatlanunkba, kérjük, hogy mutassa fel a szükséges igazolásokat, amelyekkel a belépéshez rendelkeznie kell.

Egy idő után minden órát hitelesíteni kell.
Illusztráció: Laufer László/MW

Dokumentáljuk fotóval

Legyünk jelen a mérőóra cseréjénél! Ha tehetjük, készítsünk fényképet a régi és az új óráról, a mérőállásokról, a plomba és az óratest sértetlenségéről, hogy később egy esetleges vitában ezek a bizonyítékok a segítségünkre legyenek.

Az óracseréről minden esetben jegyzőkönyv vagy munkalap készül. Mielőtt azonban a dokumentumot aláírjuk, alaposan olvassuk el az abban foglaltakat. Érdemes tudnunk, hogy vitás helyzetnél a szolgáltató által készített jegyzőkönyvet saját észrevételeinkkel is kiegészíthetjük, és az aláírt példányból egyet nekünk is meg kell kapnunk.

Hibabejelentés

Az ügyfélnek kötelezettsége, hogy óvja fogyasztásmérőjét, a vezetékrendszert, a plombákat, illetve a szolgáltató egyéb jelzéseit. A mérőórát védeni kell a környezeti, mechanikai hatásoktól. Amint észleli valaki, hogy a készüléken illetéktelen beavatkozás történt – hiányoznak a plombák, megsérült vagy eltűnt a mérő stb. –, jelezze szolgáltatójának és a rendőrségnek. Amennyiben az órán hibát talál, ne próbálja megjavítani, hívja azonnal a szolgáltatót.

A mérőórák cseréjével és a szabálytalan vételezéssel kapcsolatban további hasznos részletek az energiahivatal honlapján, a mekh.hu oldalon olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában