Helyi közélet

2021.04.08. 12:19

Ivartalanítják a cicákat

– Csupán a nulladik lépés, hogy az utcai nem várt szaporulat megállításáért küzdünk. Sajnos évek óta egy helyben toporgunk. A tavaly tavaszi helyzet ugyan nem romlott, de így is rengeteg a kóborló macska Vásárhely térségében – mondta lapunknak Balogh Ernő, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke új tavaszi program­jukról.

T. Sz.

A macskák műtét utáni gondozásához várnak segítőket. Fotó: Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete

Fotó: Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete

A civil szervezet csaknem ezer cicát ivartalaníttatott megalakulása óta. Elsősorban az utcán élő, kolóniás, gazdátlan egyedekre fókuszálnak, de gyakran segítenek nehéz helyzetben élő, állattartó családoknak. Kóborlóknál régóta alkalmazzák a TNR, a befogás, ivartalanítás, visszaengedés módszerét. A befogott állatok a műtét után sokkal egészségesebbek és erősebbek, ellenállóbb a szervezetük a betegségekkel szemben. Ahogy Balogh Ernő is hangsúlyozta: külföldön régóta bevett gyakorlat a TNR, nálunk sajnos még sok a kételkedő. Holott lehetetlen valamennyi gazdátlan állatot befogadni. A vásárhelyi szervezetnél előfordult, hogy egyetlen hónap alatt száz cica elhelyezését kérték tőlük.

A macskák műtét utáni gondozásához várnak segítőket. Fotó: Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete

A svájci partnerszervezetük nem először segíti ivartalanítási programjukat, ezúttal 1,8 millió forinttal támogatják az utcai kolóniákra fókuszáló tavaszi kezdeményezésüket. Ezzel csaknem 100-120 macska műtéti költségét fedezik. A kis létszámú vásárhelyi szervezet várja azok jelentkezését, akik ismerik a kóborló macskákat és vállalják a befogást, a szállítást, továbbá a lábadoztatást. Az állatvédők minden segítséget megadnak ehhez. A programra a jelentkezéseket az [email protected] elektronikus levelezési címen fo­gadják.

Csaknem 100-120 macska műtéti költségét fedezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában