Helyi közélet

2021.05.09. 07:00

Kevesebb ügy volt tavaly a Szegedi Ítélőtáblán

Büntetőügyekből 597 érkezett a Szegedi Ítélőtáblára, és 584-et fejeztek be tavaly. A polgári ügyek 80 százaléka, míg a büntetőügyek kicsivel több mint 80 százaléka fejeződött be a táblabíróságra érkezést követően 3 hónapon belül.

Suki Zoltán

Idejében lezárja az ügyeket az ítélőtábla. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A Szegedi Ítélőtábla ebben az évben is május elején tartotta volna a tavalyi évben elvégzett munkát értékelő összbírói értekezletet. Erre azonban a koronavírus miatt kialakult járvány­ügyi veszélyhelyzetben – a tavalyi évhez hasonlóan – idén sem kerülhetett sor. Bálind Attila, az ítélőtáb­­la elnöke így ismét írásban tájékoztatta a táblabíróságon dolgozó bírákat és igazságügyi alkalmazottakat arról, milyen eredményeket ért el az alföldi régió négy megyéjének, így Bács-Kiskunnak, Békésnek, Csongrád-Csanádnak és Jász-Nagykun-Szolnoknak a fellebbviteli bíróságaként működő Szegedi Ítélőtábla.

A Délmagyarországnak Gyuris Gábor, az Ítélőtábla saj­tótitkára küldött erről egy összefoglalót.

Az összegzés egyértelműen mutatja, az elmúlt évben is folytatódott az a néhány éve megfigyelhető tendencia, hogy kevesebb ügy érkezik a bíróságokra, ezért a folyamatban lévő és a befejezett ügyek száma is csökkent. Ez kihatott a huszonkét bíróval és negyvenöt igazságügyi alkalmazottal működő és csaknem 894 millió forintos költségvetésből gazdálkodó Szegedi Ítélőtáblára is.

Az elmúlt évben 180-nal volt kevesebb ügyük, mint 2019-ben.

Folyamatban lévő ügyből viszont 43-mal több van, de ez amiatt van, hogy a vírushelyzet miatt nem tudtak minden tárgyalást megtartani. 2020-ban egyébként összesen 1484 ügy érkezett a Szegedi Ítélőtáblára. A bírói tanácsok – a korábbról maradt ügyekkel együtt – 1441-et fejeztek be, így összesen csak 286 ügy maradt folyamatban tavaly év végén.

Büntetőügyekből 597 érkezett az ítélőtáblára, és 584-et fejeztek be. A polgári ügyek 80 százaléka, míg a büntetőügyek kicsivel több mint 80 százaléka fejeződött be az ítélőtáblára ér­­kezést követően 3 hónapon belül.

Kiemelkedő adat, hogy a polgári ügyek 93 százalékában az eljárás nem haladta meg a hat hónapos pertartamot.

A Szegedi Ítélőtábla ítéletei­vel szemben a büntető ügyszakban 37 esetben fordultak felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához, amely mindössze egy esetben helyezte hatályon kívül a táblabíróság döntését, vagyis a Szegedi Ítélőtábla eb­­ben az ügyszakban az esetek 97,3 százalékában megalapozott, jó döntést hozott. Az ország többi ítélőtáblájával összevetve kiderült, hogy a Szegedi Ítélőtábla a 2020-as évben – a járványügyi veszélyhelyzet okozta temérdek nehézség és hátráltató körülmény ellenére is – kiváló munkát végzett.

A Szegedi Ítélőtábla korábban is megfelelő technikai háttérrel végezhette a munkáját, amin a kialakult járványhelyzetre tekintettel tovább javítottak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában