Gyakran irtják a védett tőrösdarazsat, pedig nem bánt és hasznos munkát végez

2021.05.19. 15:30

Óriások, de nem kell tőlük félni

Tölgyesekben fordul elő a leggyakrabban, de a komposztálónál is találkozhatunk a védett tőrösdarázzsal. A Magyar Madártani és Természetvédemi Egyesület arra figyelmeztet: hasznos állat, irtani tilos.

Farkas Judit

Forrás: Magyar Madártani Egyesület/Orbán Zoltán

Fotó: HALMOS GERGO MME

Májusban indul a tőrösdarazsak szezonja: nyár végéig akár tömegesen is találkozhatunk ezekkel a rovarokkal komposzt vagy korhadó fatönk közelében. Tekintélyes méretei miatt a lódarázzsal szokás összekeverni. Az óriás tőrösdarázs, Európa legnagyobb hártyásszárnyúja védett: a nőstény 5 centiméter nagyságúra is megnőhet. Természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület erre idén is figyelmeztette a lakosságot, mert minden évben sok ilyen darázs esik irtás áldozatául. A nőstény feje narancssárga, a hímé fekete, mintázatuk alapján is láthatjuk, hogy nem lehet összekeverni a ház körül felbukkanó társas darázsfajokkal, így a lódarázzsal sem. Utóbbi veszélyes, ne próbáljuk házilag irtani – ezt a többi, kisebb darázsnál sem ajánlják.

Fotó: Magyar Madártani Egyesület/Orbán Zoltán

A tőrösdarázsnak is van fullánkja, de nem fordítja ellenünk, ha nem próbáljuk megfogni. Mérge a lárvák megbénítására szolgál, ugyanis ez a parazitoid darázs nagyobb rovarok lárváit használja fel a peterakáshoz. Lemezcsápú bogarak, például cserebogár, szarvasbogár, orrszarvúbogár vagy rózsabogár lárvájába petézik, amiket talajban, komposztban, pusztuló fában talál meg: a cserebogárpajorok elpusztítása miatt hasznos. Csehó Gábor, az Interaktív Természetismereti Tudástár munkatársa lapunknak elmondta: elsősorban az orrszarvú- és a szarvasbogarak lárváit keresi. Emiatt tölgyesek közelében fordul elő leggyakrabban, például Ásotthalom környékén. Elsősorban komposzt vagy korhadó fatönk közelében él.

Nagy, zúg, de nem bánt

A méhek között is él olyan óriás, amitől meg szokás riadni. A 2-3 centiméteres kék fadongó ártalmatlan, csak akkor szúr, ha nagyon fenyegetve érzi magát. Ezek a magányos rovarok is április-május táján jönnek elő a korhadó fákból. Testük fényes fekete, szőrös, szárnyuk kékes árnyalatú. Európa egyik legnagyobb méhfaja virágport gyűjtöget. Nyáron párt, majd fészkelőhelyet keres: korhadt fákba váj járatot, vagy használ fel régit a peterakáshoz. A fészket a nőstény őrzi, mérges zúgással reagálhat a zavarásra. Nyár végén kelnek ki az új egyedek, amelyek korhadt fákban áttelelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában