A vasútállomáson koszorúztak

2021.06.28. 20:15

A Soá áldozataira emlékeztek – Fotók

A Szegedről és környé­kéről elhurcolt, több ezer zsi­dó áldozatra emlékeztek a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és a Szegedi Zsidó Hitközség képviselői hétfőn a szegedi vasútállomáson, ahonnan 77 esztendővel ezelőtt, június 25-én indultak az első vonatok Auschwitz felé.

Munkatársunktól

A megemlékezők koszorúkat és virágokat helyeztek el a holokauszt szegedi mártírjainak emléktáblájánál. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Az emlékezőket ifj. Iványi Gábor lelkész Löw Immánuel szavaival köszöntötte. „A gyász olyan nagy, hogy még a kövek is sírnak” – idézte.

– Régi bibliai igazság, hogy a kövek sosem hallgatnak. Akkor sem, ha sokukat tűz emésztette. Ma is köveket forgatunk, a helyüket keressük. Az emlékezés köveinek helyét.

– Közülük számosat átégetett a gyász, a hiány, forróvá tette őket a bűnbánat. Szegedi, zsidó testvéreink, honfitársaink hiánya. Nem engedhetjük, hogy a Soá, a mártírok emlékezetét bármi is devalválja, eleméssze, helyet adva annak a felejtésnek, amely a bűnvallás, s az azt követő kegyelem, az újbóli építkezés reménysége, a kezet nyújtás és ölelés szorossága helyét már eleve sóval hinti be – fogalmazott.

A Szegedi Zsidó Hitközség képviseletében Kendrusz Attila vallási vezető az emlékezés mellett az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta. – Mi, zsidók kőbe véssük halottaink nevét, ahogy a tízparancsolatot kőbe véste az Örökkévaló, mert fontosak számunkra. Jól tudjuk, hogy akinek a nevét kőbe vésik és felolvassák, az örökké él – mondta, majd hozzátette, hogy bár nem tudjuk visszahozni az elhunyt mártírokat, de a jelenben tehetünk azért, hogy haláluk ne legyen hiábavaló.

– Emlékeztetnünk kell a nemzedékeket a holokauszt rémtettei­re és következményeire. Mert az emlékezés segít elkerülni a jövőbeli bűnismétlés lehetőségét. A fiatalokat is oktatnunk kell, hogy tanuljanak a Soá borzalmaiból, és szolidárissá váljanak egymás iránt – közölte.

A megemlékezés során ün­nepi műsort adtak a szegedi Wesley János Általános Iskola és Gimnázium diákjai, majd a rendezvény végén virágokat és koszorúkat helyeztek el a résztvevők a mártírok emléktáblájánál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában