környezetvédelem

2021.06.20. 09:38

Az e-hulladék nem szemét – többszázan éltek a leadás lehetőségével a hétvégén

Hűtők, mosógépek, informatikai és háztartási gépek tömegétől szabadultak meg a szegediek a szombat délelőtti, elektronikai hulladékgyűjtésen: csaknem négyszázan keresték fel az Etelka sor végében található Autós tanpályát, ahol Kothencz János önkormányzati képviselő kezdeményezésére alakított ki alkalmi gyűjtő helyet a Multigrade Környezetvédelmi Kft.

delmagyar.hu

- Épp jókor jött ez az akció. Most költözünk, és az új lakásba nem akartuk már magunkkal vinni a rossz háztartási gépeket, elektronikai berendezéseket – mondta Török Zsolt, miközben a cég munkatársai átvették tőle, és a bontásnak megfelelő konténerbe helyezték az informatikai eszközöket, amit magával hozott: klaviatúrát, gépházat, monitort. Tóth Marcell szintén nem működő fejhallgatót, vezetékeket, elemeket hozott egy kis csomagban. Mint mondta, a postaládába bedobott szórólapból értesült az e-hulladékgyűjtésről, Mivel közel lakik, kerékpárral jött. Szerinte rendszeresen kellene szervezni ilyesmit, mert minden háztartásban gyűlnek az elromlott elektromos cikkek, amiket nem lehet a kukába helyezni.

Személyautóval, kisteherjárművel, motorral, kerékpárral és gyalog is érkezetek folyamatosan reggel 8-tól délig azok, akik kihasználták a lehetőséget, hogy szabályosan, környezetbarát módon szabadulhassanak meg a tönkrement elektromos eszközeiktől.

-A haszontalanból hasznosat csinálunk a mai napon begyűjtött hulladékokból. Egy gépsoron megy majd keresztül, ami kiválogatja belőle a fémet, műanyagot, üveget – minimális alkotórész az, amit nem lehet újra felhasználni. Az így kinyert anyag kerül ipari körforgásba, aminek az eredménye az, hogy újra termék lesz belőle. Mivel már két éve nem volt ilyen lakossági gyűjtés Szegeden, 50-60 tonnányi mennyiségre számítunk, ennek megfelelően több mint 40 munkatárssal vonultunk fel – legutóbb ilyen nagyságrendű e-hulladék volt a gyűjtés eredménye.

A cég munkatársai szerint ezúttal 388-an éltek az alkalommal és adták le az eddig otthon tárolt, használhatatlan elektromos berendezéseiket. – Látva a lakossági igényt, mondhatom, hogy nagyon sikeres ez a környezetvédelmi akció. A gyűjtés híre előzetesen számos médiafelületen megjelent, szórólapoztunk is, ezért még a környező településekről is érkeztek. Szeretném, ha minden évben megvalósulna itt, Tarján városrészben egy ilyen gyűjtés, úgy, hogy még ennél is többen értesüljenek róla és kulturált módon válhassanak meg a rossz háztartási, elektronikai eszközöktől – mondta a gyűjtés kezdeményezője, Kothencz János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában