Itt készül majd a Pipás Chips

2021.06.12. 12:00

Egyedi terméket készítenek majd az ásotthalmi batátacsipszgyárban – Galéria

A jelentősen megnövekedett építőipari árak miatt egy második közbeszerzést kellett kiírni az ásotthalmi csipszgyár kivitelezésére. A munka már elkezdődött, november végén kell átadni az üzemet, ahol hamarosan Michelin-csillagos éttermek séfjének vezetésével készül majd a híres ásotthalmi batátacsipsz.

Arany T. János

Először a hűtő-tároló csarnok készült el, novemberre felépül az üzemcsarnok is, ahol az ásotthalmi Pipás Chips batátacsipszet gyártják majd. Az alapok már majdnem készen vannak. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Már az alapjait építik az ásotthalmi batátacsipszüzemnek a falu szélén, a korábban átadott hűtőcsarnok mellett.

Először a hűtő-tároló csarnok készült el, novemberre felépül az üzemcsarnok is, ahol az ásotthalmi Pipás Chips batátacsipszet gyártják majd. Az alapok már majdnem készen vannak. Fotó: Karnok Csaba

– Nehezen magyarázható módon, teljesen elszálltak az árak. Két közbeszerzési eljárást bonyolítottunk le, mert brutálisan megdrágultak az építőipari beruházások. Az első esetében jóval magasabb ajánlatok érkeztek, mint a rendelkezésre álló forrás, ezért tartottunk egy második közbeszerzést, ahol ugyanez történt. Kicsit úgy érzem, hogy ki is használják a vállalkozók ezt a helyzetet, mert nem mindent indokol a nyersanyagár-emelkedés – magyarázta az építkezés helyszínén Toroczkai László polgármester.

– Mindezek ellenére bele kellett vágnunk még akkor is, ha az önerő magasabb lesz, mint terveztük. A második közbeszerzést eredményesnek nyilvánítottuk, és elkezdődött a kivitelezés. Egyelőre az alapokat már megásták, ezzel bővül a már meglévő hűtő-raktározó csarnok

– tette hozzá. A szerződés szerint november 19-ére kell elkészülnie az üzemcsarnoknak.

Hűtőcsarnok mellé épül az üzem

Mint megírtuk, a batátacsipsz-­előállító üzemre 200 millió forintot nyert Ásotthalom a Belügyminisztériumtól. A te­lepülésvezetőknek sikerült egy olyan élelmiszermérnököt megnyerni a csipszkészítésre, aki több Michelin-csillagos étteremben szakácskodott. Évek óta tart a projekt, korábban ötvenmillió forintból egy hűtő-tároló csarnokot építettek, mellé épül majd fel az üzem, ahol nemcsak feldolgozzák a növényt, hanem csomagolják is a kész terméket.

Az ígéretek szerint az ásotthalmi batátacsipsz, ami a Pipás Chips márkanevet kapja, olyan, amilyet még nem készített soha senki. Az ásotthalmi batátacsipsz hajszálvékony lesz, mintha borotvapengével vágták volna. És teljesen egészséges, semmiféle káros dolgot nem tartalmaz.

Ostyaszerűen roppan, és nem zsíros

Korábban a séffel is sikerült beszélnünk, aki megalkotta a ásotthalmi terméket. Várvizi Péter számos külföldön töltött év és három Michelin-csillagos étteremben szerzett tapasztalatok után még mindig a magyar vidék szerelmese. Az ásotthalmi csipszről nem árult el sokat, csak azt, hogy egy hónapon át finomította a részleteket, és nem ő volt az első szakember, akivel próbálkoztak Toroczkaiék.

– A csipsz élvezeti értékének jóval átlag felettinek kell lennie. A többi batátából készült csipsz zsiradékban sül, magas a kalóriatartalma. A miénk színében és ízvilágában hasonlít a klasszikus csipszhez, de zsír nélkül készül. Ostyaszerűen roppan, szép dolog

– dicsérte.

Mérnökcsapat dolgozott rajta

Az élelmiszermérnök séf mellett gépészmérnök segítségére is szükségük volt, ugyanis nem­­csak az elkészítés, hanem már a szárítás és az aszalás technológiája is kihívás elé állította a csapatot, mert egy majdnem teljesen új gépet kellett tervezni hozzá. Az is elvárás volt, hogy minden egyes csipsz ugyanolyan formájú legyen. A csipszeket a polgár­mester ígérete szerint idén bárki megkóstolhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában