Út menti keresztet fogadott örökbe a Butty család

2021.06.10. 10:03

Követendő példa: méltó módon viselik gondját a bordányi főúton lévő keresztnek

Úgy újította fel kerítését a bordányi Butty Bertold, hogy az út szélén, de az ő telkén álló régi keresztnek helyet csinált, környékét megszépítette, virágládával díszítette. Azt mondja, ezeket tiszteletből állították, nem hagyhatta, hogy tovább pusztuljon.

Arany T. János

Butty Bertoldék elbontani és bekeríteni sem akarták az 1945-ben állított keresztet, ami a portájukon belül esik. Környékét megszépítették, feldíszítették, augusztus végén újraszenteltetik. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

BordányBordány főútján, a Kossuth ut­cában a 108. szám előtt érdekesen kanyarodik a kerítés. A beugróban egy kőkereszt áll, rajta felirat: Én vagyok a világ világossága Auer család ajándéka 1945.

Nem mertek alányúlni

– A dűlőút vége volt itt, az észak-déli iránynak megfelelően helyezték el. Amikor építettük a kerítést, az önkormányzat arrébb tette volna, mert nem a miénk, csak a mi telkünkön van. Mondtam, hogy ez olyan érték, hogy hagyjuk így. Mesterekkel elbontattuk előtte a régi járdát, alánéztünk. Meg volt süllyedve a kereszt, de nem mertünk alányúlni, nem mertük megmozdítani, és persze bekeríteni sem akartuk – mutatta a ház tulajdonosa, Butty Bertold.

Butty Bertoldék elbontani és bekeríteni sem akarták az 1945-ben állított keresztet, ami a portájukon belül esik. Környékét megszépítették, feldíszítették, augusztus végén újraszenteltetik.
Fotó: Karnok Csaba

Szofi is segít

A mezőgazdasági vállalkozó, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium kollégiumvezetője elmondta, voltak néhányan, akik gondját viselték a keresztnek, de el volt hanyagolva.

– Vallásosak vagyunk, a tanyánknál is van egy, azt is gondozzuk. Ezeket akkoriban tiszteletből állították, mi is tiszteljük – magyarázta. Bertold kislánya, a három és fél éves Szofi is szokott segíteni a kereszt környékének csinosításában, kis lombseprűjével húz egyet-kettőt.

– Amióta rendbe tettük, hirtelen lett gazdája, kisöprik, virágot hoznak. A pontos történetét sajnos nem ismerjük – mondta a családfő.

Búcsúkor újraszentelik

A keresztet szeretnék újraszenteltetni. Március elején kezdték a kerítésépítést, a húsvét szimbolikus lett volna, majd pünkösd is, a legújabb időpont a nyári munkák után a bordányi búcsú, augusztus utolsó vasárnapja.

Tanács Gábor, Bordány pol­­gármestere azt mondta, jó kez­­deményezésnek és követen­­dő példának tartja a Butty család hozzáállását, reméli, hogy lesznek követői.

– A faluban és környékén tizennégy keresztről tudunk. Egy van a templom előtt és a te­­metőben, a többi bordányi kül- és belterületi utak mentén, ezek harmada még jó állapotú, a többi kisebb-nagyobb felújításra szorul – mondta.

Tájékozódás és lelki eligazodás

A Magyar Katolikus Lexikon azt írja a út menti keresztekről, hogy azok határoknál, az út mentén állított kő-, fakeresztek. Szerepük a napi gyakorlatban a tájékozódás segítése földrajzi tájegységek végének, kezdetének jelzésével. Az urbanizáció következtében ezek az keresztek ma városok utcáin és terein az ősi településhatárok emlékét őrzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában