Csongrád

2021.06.04. 20:35

Megállítja-e a tábla a tollfelvásárlót?

Figyelemfelhívó táblákat helyezett el az egyik helyik képviselő a város bevezető útszakaszainál. A lépéstől azt reméli, hogy ezentúl a tollfelvásárlók csak előzetes egyeztetés után, célirányosan és hangosbemondó használata nélkül jöhetnek Csongrádra. Kérdéses, hogy elegendő lesz-e ez a megoldás: a tollasoknak ugyanis országos árusítási engedélyük van, azt pedig helyi rendelettel nem lehet korlátozni.

Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

A vidéki városok lakosai alighanem két dolgot biztosan tudnak fejből: az egyik a Family Frost autójának dallama, a másik pedig a tollfelvásárlók szövege. Utóbbit általában autóra szerelt hangszórókból bömböltetik a településeken, így akár akarjuk, akár nem, halljuk, hogy megérkezett a tollfelvásárló, aki mindenféle tollakat felvásárol, illetve bárkinek bármilyen toll van eladó, csak tessék szólni vagy kézzel inteni.

Ezt a helyzetet elégelte meg Laczkó Zsolt helyi önkormányzati képviselő, aki a városba vezető összes út mellé kirakott egy-egy figyelemfelhívó táblát, miszerint „tollfelvásárlás, házaló árusítás tilos”. A képviselő közösségi oldalán megjelent videóban elmondta, ezzel a hangos hangszóró használata megszűnt a városban. Aki mégis szeretné eladni a tollait, annak egy telefonszámon keresztül lesz lehetősége egyeztetni a felvásárlókkal.

Ilyen táblák fogadják a házalókat.
Fotó: Majzik Attila

A lépést egyöntetű lelkesedés fogadta a városban, mindenki készpénznek vette, hogy a táblák ezentúl távol tartják a hangos tollasokat. Mint kiderült, a helyzet nem ilyen egyszerű.

– Más településen is próbálták már tiltani a tollfelvásárlást, az ügyben ombudsmani állásfoglalás is született. E szerint nem lehet korlátozni a vállalkozás szabadságát, így jogszabályellenes a tiltás. Ezenfelül a tollfelvásárlók országos árusítási engedéllyel rendelkeznek, azaz nem helyben, hanem országosan kellene a kérdést szabályozni – tájékoztatott Juhász László, a város jegyzője.

Mint megtudtuk, a táblák egyelőre kint maradnak, de körbejárják a kérdést, hogy a jelzések közigazgatásilag szabályosan vannak-e kihelyezve, emellett pedig egyéb eszközökkel próbálják meg visszaszorítani a házaló kereskedelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában