Szentes

2021.06.08. 11:35

Színpompás a méhlegelő

Harminckilenc, a helyi talaj adottságainak megfelelő növény telepítésével alakítottak ki méhlegelőt a város szélén. A tervek szerint, ha a költségvetés is engedi, Szentes belterületein is létrehoznak majd kisebb vadvirágos mezőket.

Munkatársunktól

Nemcsak szépek, hasznosak is a vadvirágok. Fotó: Majzik Attila

Tavaly novemberben csatlakozott a város egy országos méhkerttelepítési programhoz, ennek részeként 400 négyzetméteren hoztak létre közösségi méhlegelőt.

Mivel nem mindegy, hogy milyen növényt hova vetnek, ezért novemberben a talajvizsgálat után a helyi klímának leginkább megfelelő összetételű magállományt vetették el: a magkeverékben a Kárpát-medencében őshonos növények mellett tájhonos, azaz itteni szolonyeces réti talajnak megfelelő növények magvai is voltak. Az önkormányzat szociális kertjének egyik sarkában kialakított vadvirágos réten harminckilenc fajta virágmagot vetettek el, a növények kö­­zött pipacs, búzavirág, szarkaláb, kamillavirág is van.

Nemcsak szépek, hasznosak is a vadvirágok.
Fotó: Majzik Attila

Mint Berezvai Csilla, a város főkertésze elmondta, vadvirágokat mezőgazdaságilag nem hasznosított területekre, erdőszélekre vagy akár útszélekre is lehetne vetni. Hozzátette, a tervek szerint az önkormányzat más közterületeken, parkokban is kialakítana méhlegelőt. – Jó lenne egy-két parkban oktatás céljából is kialakítani ilyen területet. Ha a költségvetés engedi, akkor bent a városban, akár a Kurca-parton is szeretnénk telepíteni újabb méhlegelőket – tájékoztatott Berezvai Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában