Nemzetközi ellenőrzés

2021.07.18. 11:26

Felkészült a magyar védőoltási rendszer

Szabályszerű és eredményes volt a kötelező védőoltások rendszerének működtetése 2018-ban és 2019-ben – jelentette ki az Állami Számvevőszék sajtótájékoztatóján Holman Magdolna, a szervezet alelnöke. Az ÁSZ nemzetközi együttműködés részeként ellenőrizte a védőoltásokhoz kapcsolódó járványügyi rendszerek szabályszerűségét és eredményességét. Holman Magdolna leszögezte: a kötelező védőoltások hozzájárultak a tömeges megbetegedések elkerüléséhez, a magyar lakosság biztonságához.

Munkatársunktól

20210226 Sándorfalva Dr. Nagymihály Sándor háziorvos rendelése képen: AstraZeneca korona vírus elleni oltás fotó: Török János TJ Délmagyarország

Forrás: Illusztráció

Fotó: Török János

– A Covid19-világjárvány időszakában kiemelt jelentősége van annak, hogy ne csak a pandémia közvetlen hatásaival foglalkozzunk – ahogy azt a közelmúltban számos elemzésünkben tettük –, hanem az eredményes védekezést is támogató szabályozási környezet, gazdasági és járványügyi rendszerek, szabályzatok és folyamatok is górcső alá kerüljenek – hangsúlyozta Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék alelnöke.

Jelezte: a számvevőszék évek óta elkötelezett abban, hogy az ellenőrzési tevékenységének hasznosulása tetten érhető legyen a társadalmi bizalom megerősítésében, a közgondolkodás megváltoztatásában és az ellenőrzött szervezetek javulásában, az állampolgárok számára pedig informatív, közérthető, időszerű és megbízható megállapítások váljanak elérhetővé az ellenőrzött témákról.

A tömeges megbetegedések ellen

Holman Magdolna felhívta a figyelmet, hogy a szlovák kezdeményezésre indult nemzetközi, kooperatív ellenőrzés a világjárványt megelőző 2018–2019-es időszakra terjedt ki.

– Az ellenőrzés során az ÁSZ azt értékelte, hogy a védőoltásokhoz kapcsolódó járványügyi rendszerek biztosították-e a lakosság fertőző betegségekkel szembeni védettségét, a ritkán előforduló fertőző betegségek okoz­­ta veszélyek elhárítását, különös tekintettel a jelenlegi intenzív népességmozgásra és a klímaváltozás hatásaira. A számvevők emellett azt is értékelték, hogy a védőoltási rendszer eredményesen működött-e az érintett időszakban – tette hozzá.

– Az ÁSZ megállapítása szerint a kötelező védőoltások rendszerének működtetése Magyarországon 2018-ban és 2019-ben szabályszerű és eredményes volt. A koronavírus-világjárványt megelőző időszakban tehát a kötelező védőoltások hozzájárultak a tömeges megbetegedések el­kerüléséhez, a magyar lakosság biztonságához. Ez egy jó alap, amelyre már könnyebb volt építkezni a váratlan járványügyi veszélyhelyzetben – húzta alá az alelnök.

Egyéni és társadalmi érdek is

Hozzátette: az ÁSZ szakértői az elmúlt időszakban több elemzést is készítettek hasonló témákban.

2021 januárjában például arra világítottak rá, hogy a járványok ellen a vé­­dőoltás a leghatékonyabb védekezés.

– A Covid19-világjárvány védőoltásokkal történő megfékezése pedig hozzájárul a fenntartható gazdasági fejlődéshez, a koronavírus-járvány káros gazdasági és társadalmi hatásainak megszüntetéséhez – utalt a korábbi elemzésekre az ÁSZ alelnöke.

Holman Magdolna leszögez­­te: a fertőző betegségek el­­leni védelem egyéni és társadalmi érdek is egyben. – Az egyes fertőző betegségek, járványok megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a védőoltások rendszere, ez Magyarország esetében törvényi és rendeleti szinten részletesen szabályozott – fűzte hozzá.

Számos fertőző betegség szinte eltűnt

Az ellenőrzés indokoltságáról szólva az ÁSZ alelnöke el­mondta, hogy bár a vakcináknak köszönhetően számos fertőző betegség szinte már eltűnt, vagy igen ritkává vált, az Európai Unió egyes országaiban nem megfelelő az oltottsági arány, így az elmúlt években több országban alakult ki járványos megbetegedés. Emellett az intenzív népességmozgás, az utazási kedv növekedése, az oltásellenes mozgalmak, a klímaváltozás hatásai is fokozták a járványügyi kockázatot.

Az ország járványügyi helyzetének értékelését, az oltóanyagok rendelkezésre állásával, a védőoltási tevékenység gyakorlati végrehajtásának meghatározásával kapcsolatos feladatokat elvégezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában