Helyi közélet

2021.07.21. 08:19

Jelezze, ha valahol olajosbogarat lát!

A vi­lágon sok kutatás folyt már, és jelenleg is sokakat foglalkoztat a parlagfű elleni biológiai védekezés témaköre. A tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek egy bogár, a parlagfű-olajosbogár tűnik a gyomnövény elleni védekezésben.

Munkatársunktól

A Nemzeti Élelmiszerlánc-­biztonsági Hivatal (Nébih) mun­­katársai az elmúlt években vizsgálták ezt a bogarat, elsősorban tápnövény-preferencia szempontjából. Idén tovább folytatják a biológiai védekezési lehetőségek keresését, ezért a hivatal megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutató Hálózat ATK Növényvédelmi Intézetével.

Az együttműködés célja a parlagfű-olajosbo­gár hazai előfordulásának felmérése, valamint a rovar életmód­jának megismerése. Ezért a kutatók kérik a lakosság, a ro­­varászok, a gazdálkodók és a természetjárók szíves segítségét a parlagfű-olajosbogár előfordulásának pontosabb feltárásához.

Ennek a rovarnak kedvenc eledele a Magyarországon milliók életét megkeserítő parlagfű. Fotó: Magyarmezogazdasag.hu

A rovar könnyen felismerhe­­tő: körülbelül fél centiméter hosszúságú, sárga vagy sárgásbarna színezetű, szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfűn található, amelyen szabad szemmel is jól megfigyelhető. Aki a bogarat látta, küldje el a [email protected] e-mail-címre a pontos előfordulási adatokat, vagyis a megfigyelési dátumot, a helyszínt és egy fényképet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában