Helyi közélet

2021.07.01. 11:39

Mobil fogászati berendezést kaptak

Hazánkban elsőként a Szegedi Tudományegyetem alkalmazza azt a hordozható berendezést, amely segíti az ágyhoz kötött, súlyosan beteg gyermekek fogászati ellátását – tájékoztatott az intézmény a közleményében.

A berendezést a Gyógyító Angyal Alapítvány ajándékozta a fogászati klinikának. Fotó: Sahin-Tóth István

Fotó: Sahin-Tóth István

Az ötmillió forint értékű, svájci „BPR Swiss” márkájú, mobil fogászati kezelőegységet a Gyógyító Angyal Alapítvány adományozta az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikának.

A berendezést a Gyógyító Angyal Alapítvány ajándékozta a fogászati klinikának.
Fotó: Sahin-Tóth István

A bőröndnyi méretű berendezés könnyedén elszállítható azokhoz a gyerekekhez, akik a speciális körülményeket biztosító, fertőzésmentes kórteremben fekszenek, de a fogazatuk is kezelésre szorul. Kompresszorról működtethető a fúró, a vízzel és a sűrített levegővel alkotott hűtéssel együtt. A műszert a fertőtlenített eszközök tárolására alkalmas tálcák egészítik ki. A szegedi klinikán gyógyuló gyerekek a hordozható eszköz segítségével teljes körű fogászati ellátást kaphatnak a fogfúrástól és a lyuk betömésétől kezdve a fogíny kezelésén és a fogkő eltávolításán át a letört fog polírozásáig vagy kihúzásáig.

– Az egészségügynek olyan szegmense fejlődik az SZTE klinikáin, amelyben a szociális szempont is erős. Az új berendezés segít azoknak a betegeknek, akikhez más módon nem lehet eljuttatni a fogászati kezelést – fogalmazott Rovó László rektor, akinek az alapítvány projektkoordinátora, Papp Andrea nyújtotta át az adománylevelet.

– A Gyógyító Angyal Alapítvány adományozási fókuszában a gyermekegészségügy áll. Az SZTE-gyermekklinika kis pácienseinek a gyógyulását már 8 éve támogatja a civil szervezet – emlékeztetett a projektkoordinátor, akinek figyelmét Stájer Anett, a fogorvostudományi kar dékánhelyettese, a fogászati és szájsebészeti klinika igazgatója hívta fel a hordozható eszközre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában