Magas faktorú fényvédőt használjunk

2021.07.04. 09:30

Munkába menet is védjük magunkat a az UV-sugaraktól

A kánikulában elég egy rövidebb séta a napon fényvédelem nélkül ahhoz, hogy leégjünk, ami számos bőrbetegséghez vezethet. Azonban néhány jó tanács betartásával megelőzhetjük a bajt. Naptej helyett fényvédőt javasolnak, de nem elég arcbőrünk megóvásához a fényvédős BB-krém.

Kiss Anna

Forrás: Unsplash

– Nemcsak nyaraláskor és a szabadidő eltöltésekor, hanem munkába és iskolába menet, vagy egy hosszabb séta során is fontos bőrünk megóvása az UV-sugaraktól – hívta fel a fi­­gyelmet Kispál Mihály Tamás, az Országos Onkológiai Intézet bőrgyógyásza. A Magyar Rákellenes Liga által szervezett online előadáson a szakember jelezte, tévedés az, hogy csak a direkt napsütésben lehet lebarnulni vagy leégni, hiszen az árnyékban is ugyanúgy érnek mindenkit a napsugarak, de nyilván nem akkora mértékben, mint ha a napon tartózkodnánk.

Hatféle bőrtípus van

Hangsúlyozta, a kánikulában elég egy rövidebb séta a napon fényvédelem nélkül ahhoz, hogy leégjünk.

– Különösen fontos ez a gyermekek, kamaszok esetén, hiszen ha valaki ebben a korban háromnál többször komolyabban leég nyáron, akkor megduplázza az esélyét annak, hogy felnőttkorban melanoma alakuljon ki nála. De felnőttkorban is minden leégés exponenciálisan nö­veli a bőrdaganatok kialakulásának esélyét. A túl sok napfény maradandó károsodást okoz a sejtek örökítőanyagában, ez kedvez a mutációk kialakulásának, és rosszindulatú burjánzáshoz vezet – magyarázta.

Kispál Mihály Tamás beszámolt arról is, hogy a fényvédelemnél az is fontos szempont, hogy az embernek milyen bőrtípusa van, ugyanis hatféle típust különböztetünk meg. Az első típusba a vörös vagy tejfölszőke hajú, nagyon világos bőrűek tartoznak, akik sosem barnulnak le, hanem mindig le­­égnek, ők a leginkább ki­tettek a bőrdaganatnak. Innentől pe­­dig egyre fokozódik a bőr sötétsége a típusoknál, a hatos típus a legsötétebb bőr, ők sosem égnek le, mindig csak barnábbak lesznek.

A bőrdaganatok melegágya

– A napsugaraknak persze kedvező hatása is van, hiszen biztosítják a D-vitamin-szintézist, valamint a jó közérzethez is hozzájárulnak, azonban a túlzott napfény az idő előtti bőr­elöregedéshez és a pigmentfoltok megjelenéséhez, valamint a rosacea kialakulásához is hozzájárul – mutatott rá. Megjegyezte, a szoláriumozás sem ajánlott, mert az a bőrdaganatok meleg­ágya, ott ugyanis koncentrált dózisú UV-sugárzás éri a bőrt.

Csakis gyógyszertárban, drogériában vásároljunk fényvédőt, ami lehetőleg minél magasabb faktoros legyen. Fotó: Unsplash

A bőrgyógyász azt javasolta, hogy a fentiekben említett problémák megelőzése érdekében ne menjünk nyáron napra 11 és 15 óra között, tartózkodjunk árnyékban, viseljünk fejfedőt, valamint amennyire csak lehet, legyen fedett a ruházatunk.

– Azokat a testrészeket, ami­­ket nem tudunk eltakarni, kenjük be fényvédővel, így például a nyakat, a fület, az orrot és a karokat is. Ügyeljünk arra, hogy a bőrtípusnak megfelelő fényvédőt használjunk. Fontos a faktorszám is, hiszen minél magasabb, annál nagyobb százalékban szűri ki az UV-sugarakat. A 30-as faktorú például a sugarak 96 százalékát, míg az 50 faktoros a 98 százalékukat szűri ki. A gyerekeket minimum 50 faktoros fényvédővel kenjük – hívta a fel a figyelmet.

2-3 óránként kenjük újra

Jelezte, míg a naptejek visszaverik a sugarakat, nem szívódnak be a bőrbe, és kevésbé tartósak, addig a fényvédők elnyelik a sugarat, hosszabb hatást biztosítanak, és beszívódnak.

Ennek ellenére a fényvédőt is 2-3 óránként kenjük fel újra, de nem kell eláztatni vele magunkat, egyszerre 30 grammnyival kenjük be a teljes testet.

Figyelmeztetett, nem elég önmagában fényvédős alapozót vagy BB-krémet használni, kell mellé fényvédő krémet is alkalmazni. Fontos az is, hogy ne 10-15 perc után kenjük be magunkat a napon, ha strandra megyünk, hanem még indulás előtt, vagy legalább 20 perccel a fürdőzés előtt vigyük fel a bőrre.

Kispál Mihály Tamás ki­­emel­­te, az UV-index és a riasztások figyelése is fontos nyáron, valamint a rendszeres önvizsgálat és az évenkénti bőrgyógyászati szűrés is segít abban, hogy megelőzzük a bőrbetegségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában