Támogatás kertészeteknek

2021.07.09. 08:38

Nagy István agrárminiszter: versenyképesebbé válhatnak a magyar gazdák

Átvették a nyertes vállalkozások képviselői a kertészeti célú támogatási okiratokat Nagy István agrárminisztertől.

M. A.

Nagy István agrárminiszter adta át az elnyert támogatásokról szóló okiratot. Fotó: Rosta Tibor/MTI

Fotó: Rosta Tibor

A politikus kiemelte, az előttünk álló időszakban egy komoly trendforduló várható a mezőgazdaságban, aminek köszönhetően versenyképesebbé válhatnak a magyar gazdák, valamint a jövedelemviszonyaik is megváltozhatnak.

– Nehéz időszakon vagyunk túl, a magyar gazdatársadalom pedig ebben a bizonytalan helyzetben pályázott, fordult felénk bizalommal. A gazdák nem vonulhattak home office-ba, mert tejre, húsra, kenyérre a legkomolyabb járványveszélyben is szükség volt. Ezért is nyilvánította a magyar kormány stratégiai ágazattá a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, egy történelmi léptékű döntéssel pedig maximális szintre, az eddigi 17 és félről 80 százalékra emelte a nemzeti társfinanszírozás mértékét a közös agrárpolitika európai uniós finanszírozásához. A nagy érdeklődésre tekintettel 30 milliárdról 68 milliárd forintra emelték a pályázat keretösszegét. A beérkezett 406 támogatási kérelem közül eddig 274 kapott támogatói döntést, csaknem 53,7 milliárd forint értékben.

Nagy István agrárminiszter adta át az elnyert támogatásokról szóló okiratot. Fotó: Rosta Tibor/MTI

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege – egyéni és kollektív projekt esetén egyaránt – maximum 2 milliárd forint volt – közölte a miniszter.

Szeretnénk a ma­­gyar gazdákat versenyképes helyzetbe hozni

– szögezte le az agrárminiszter.

Farkas Sándor agrárminisz­ter-helyettes hozzátette, a fejlesztések a biztonságos élel­­miszer-ellátást fogják garantálni, Szél István, a NAK és a Magosz Csongrád-Csanád megyei elnöke pedig azt emelte ki, hogy a támogatások segítségével sok olyan korábbi cél is elérhetővé válik a termelőknek, amelyekről korábban nem is álmodhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában