Számos kiállításon nyertek már díjat

2021.07.14. 17:27

Nagy szerelem lett a törpenyúl, öt éve tenyészt tapsifüleseket a Gábris házaspár – Galéria

A csongrádi család eleinte hobbiból tartotta a tapsifüleseket, mára pedig odáig jutottak, hogy Európában is ritkaságszámba menő fajtákat nevelnek. A különleges nyulakkal sok munka van, de annál nagyobb az öröm, ha egy kis nyuszi valóban úgy sikerül, ahogy azt eltervezték.

Majzik Attila

Igazi nyuszikülönlegességeket nevel a házaspár. Némelyik fajta egész Európában ritkaságszámba megy. Fotó: Majzik Attila

– Mindig is szerettünk állatokkal foglalkozni, és amikor egy barátnőméknél találkoztunk a nyulakkal, rögtön megtetszett nekünk ez a dolog. Ők már abbahagyták a nyulazást, nekünk pedig egy nagy szerelem lett belőle. Az első nyuszinkat, Gézát 2016-ban fogadtuk örökbe, aztán úgy határoztunk a férjemmel és a kislányaimmal, hogy szeretnénk hivatalosan is nyulakkal foglalkozni, hogy másnak is annyi örömöt és szeretetet okozzanak, mint nekünk – emlékezett vissza Gábrisné Koska Gyöngyi.

Igazi nyuszikülönlegességeket nevel a házaspár. Némelyik fajta egész Európában ritkaságszámba megy.
Fotó: Majzik Attila

Hozzátette, a kezdeti időszak nagyon sok nehézséggel járt. Például kiderült, hogy a törpenyúl, amit vettek, valójában nem is elég „törpe”.

– A nyúltenyésztők közössége meglehetősen zárt, nem szívesen árulnak el praktiká­kat. Végül egy kecskeméti te­­nyésztő barátunk ajánlotta egy pesti ismerősét, aki segített nekünk elindulni és felépíteni az állományt – tette hozzá Gábris József.

A családnak 2017 januárjától lett hivatalos tenyészete, most körülbelül negyven nyúllal dolgoznak. Röhn és thüringiai fehér, holland tarka színekben nevelnek nyulakat, de törpe rex és törpe kosorrú nyuszik is találhatók a tenyészetükben.

– Jól beleválasztottunk, mert ezek nagyon ritka színek, színes törpe holland tarka nyulak jelenleg csak nálunk ta­­lálhatók Magyarországon, de Európában is csupán körülbelül hat ilyen tenyészet van. Őket Németországból hoztuk haza. Nehéz a tenyésztésük, nem könnyű jó tenyészállatot találni. A nyulaknál ugyanis oda kell figyelni a színre, a mintára, a formára, a hátvo­nalra, a szőrhosszúságra. Száz kisnyúlból mindössze csu­­pán három-négy alkalmas arra, hogy kiállításra vigyük – magyarázta Gábris József.

Tenyészetük az évek során már számos elismerést elnyert, a házaspár ezek közül a legelsőre és az osztrák szövetségtől kapott díjra a legbüszkébb.

– Szeretnénk továbbra is minél jobb eredményeket el­­érni mind az itthoni, mind a külföldi kiállításokon. Az a legszebb ebben a hivatásban, hogy látjuk, hogy honnan in­dultunk és most hol tartunk. Az, hogy valójában olyan kisnyuszik születnek, amilyeneket elterveztünk – összegzett a házaspár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában