A szárazságot senki és semmi nem szereti

2021.07.15. 13:00

Napraforgó- és virágmézből is kevesebb lesz idén

A repcét a májusi eső mentette, de a nyári aszályban napraforgó- és virágmézből a szokásos mennyiség töredéke gyűlt össze. Az akác váratlan virágzása sok fejtörést okozott a méhészeknek. 

T. Sz.

Azok a méhészek jártak jól, akik kockáztattak, felkészítették a méhcsaládokat a gyűjtésekre. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A korán melegedő, majd váratlanul újra hideg időjárás miatt az akácméz szokásos mennyiségének mindössze húsz százalékára számítottak a méhészek még május közepén-végén. Ahogy Németh Attila, hódmezővásárhelyi méhész fogalmazott: egy-két héttel a virágzás előtt sem tudták megjósolni, egyáltalán érdemes-e felkészíteni a családokat.

– A gyűjtésre felerősített méheknek munka kell, tétlenül elerőtlenednek, számuk megfogyatkozik. Hatalmas kockázatot vállalunk döntéseinkkel

– mondta Németh Attila.

Azok a méhészek jártak jól, akik kockáztattak, felkészítették a méhcsaládokat a gyűjtésekre. Fotó: Török János

A rizikós méhészdilemmák egyikét úgy magyarázta: az akác hagyományosan előbb virágzik, majd neveli a leveleit. De fordított sorrendnél a fák keringése megváltozik, kevesebb a virágjuk, a csökkent folyadékmennyiség miatt nem termelnek elegendő nektárt. Ezért csalóka az idei helyzet, mert a fordított virágzás ellenére is közepes volt a hozam. Ám ezt lehetetlen előre megjósolni. Azok a méhészek jártak jól, akik kockáztattak és felkészítették a méhcsaládokat a gyűjtésre, és időben elindultak a begyűjtőterületükre.

A repcét szerencsére még a májusi eső megmentette, a napraforgó az akáchoz hasonlóan kétesélyes. A szokásosnál később kinyílt virágok a szárazság miatt kisebbre nőttek, jóval kevesebb nektárt adnak. A szárazság idén különösen kíméletlen: az elmúlt másfél hónapban alig hullott eső, a remélt 200 milliliter helyett mindössze negyven ha jutott.

Ez a vegyes virágméz mennyiségét és árát is meghatározza idén.

Tavaly az akácméz hivatalos felvásárlási ára 1400 forintról 2200-ra emelkedett, majd idén tovább kúszott felfelé. A méz minősége aszályos időszakban sem romlik, és a kritikus időjárás nem veszélyezteti a méheket. Ilyenkor könnyebben tartják a fészekben a 37 fokot, a délutáni többórás direkt napsütés viszont károsíthatja a fiasítást, illetve a lépet. A kaptárakat ezért félárnyékos területen kell elhelyezni.

A virágok idén kevesebb nektárt adnak. Fotó: Kuklis István

Németh Attila szerint ezentúl számolni kell a szélsőségekkel. Az idei év bebizonyította, hogy a hozam virágzás előtt két héttel sem becsülhető meg pontosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában