komoly bajt okoz a rossz kémény

2021.07.26. 09:12

Nyáron is dolgoznak a megye kéményseprői

Nem érdemes őszig várni a kémények karbantartásával a katasztrófavédelem szerint. Ilyenkor gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására.

Suki Zoltán

Nem mindegy, hogy mit dobnak az emberek a tűzre. Fotó: MW/ Laufer László

Forrás: MW

Fotó: Laufer László

Több olyan tűzesetről is beszámoltunk már, amit a kémények, pontosabban a kémények nem megfelelő karbantartása okozott. Ezt mutatja az is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, idén már 684 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat.

Azért, hogy a kéménytüzeket és a szén-monoxid-mérgezés veszélyét elkerüljük, célszerű már most tenni otthonunk biztonságáért. Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. Ezt a munkát viszont nem csak ősszel végzik el a szakemberek.

A kéményseprők a fűtési szezonon kívül is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kéményellenőrzést.

Ilyenkor gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a nyári szabadságok miatt könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására, a szolgáltatás pedig továbbra is ingyenes. Ráadásul a társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk sem, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők. A családi házakhoz viszont 2018. január 1-je óta a kéményseprők nem mennek ki automatikusan, azoknál az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni.

Nem mindegy, hogy mit dobnak az emberek a tűzre.
Fotó: MW/ Laufer László

De a tüzek megelőzéséért sokat lehet tenni egy kis odafigyeléssel is. Molnár Krisztina, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Délmagyarországnak elmondta, hogy a fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a tüzelő- és fűtőberendezéseket nem ren­­deltetésszerűen használjuk, ha esetleg szabálytalan a kivitelezés, vagy ha elmarad a mű­­szaki felülvizsgálat.

Molnár Krisztina szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mit dobnak az emberek a tűzre.

A nem megfelelő tüzelőanyag vá­­lasztása és a kéménykarbantartás hiánya miatt ugyanis könnyen kéménytüzek alakulhatnak ki.

Sokan otthon égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékot, pedig a szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem előírás szerinti tüzelőanyagot égetnek, az így elzáródott kéményből pedig káros anyagok áramolhatnak vissza. A szén-, fa- vagy vegyes tüzelésű kályhánkat pedig csak aprított fával, papírral, illetve a kereskedelemben kapható alágyújtóssal szabad begyújtani, semmiképpen sem benzinnel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában