Szép és nehéz szakma a kendergyártás

2021.07.31. 19:30

Több száz munkás gombolyította Nagylakon a kenderszálat – Fotók

Magyarország egyik legnagyobb kendergyárába évtizedeken át több településről érkeztek a munkások. Bár a legtöbb tevékenységet kézi erővel végezték, mégis örültek az emberek a biztos megélhetésnek.

Tóth A. Péter

Gyulai Ferenc Sándor: A nagylaki kenderipar évtizedeken át több száz embernek biztosított kenyérkeresetet. Fotók: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Kétfajta kender van, a magkender és a rostkender. A rostkenderből finom fonalakat, zsinegeket, kötözőcérnákat lehet készíteni. Kétféle technológiát alkalmaznak, a mechanikai feltárást, más néven zöld feltárást, melynek során durvább rostokat állítanak elő. A másik módszerrel, a biológiai feltárással a háncsrészt eltávolítják, a pektint kioldják, majd megszárítják a növényt – mondta Gyulai Ferenc Sándor üzemvezető, aki 52 esztendeig dolgozott a kendergyárban.

A nagylaki tájképhez régóta hozzátartozik egy 80 méter magas gyárkémény. A helyi kendergyárat 1904-ben alapították, és több más üzemhez hasonlóan az 1970-es években élte fénykorát, Nagylakon és Mező­hegyesen 1000-1100 ember dolgozott a kenderiparban.

Gyulai Ferenc Sándor: A nagylaki kenderipar évtizedeken át több száz embernek biztosított kenyérkeresetet. Fotók: Karnok Csaba

Növényből késztermék

A trianoni békediktátum következtében két Nagylak jött létre: a régi Nagylak (Nadlac) Románia területén, illetve a magyarországi Nagylak, amelyhez a kendergyár is tartozott. A régi gyár három épületből állt: a kenderkikészítő üzemből, a lenföldolgozó egységből és a fonóüzemből.

A nagylaki az egyetlen olyan üzeme volt az országnak, ahol a kenderfeldol­gozás teljes vertikuma rendelkezésre állt.

– A mezőgazdaságból beérkező kórótól a végtermékig minden megvolt. Más üzemekben volt, ahol csak áztatási tevékenység folyt, volt, ahol fontak, és volt, ahol zsineggyártást végeztek. Nagylakon ezzel szemben az alfától az ómegáig végigvittük a technikát – fogalmazott a technikus.

Beszédesek a számok: a hatvanas-hetvenes években csak a fonóüzemben 250 ember, a lemezüzemben 170-en, míg a rostüzemben 50 ember két műszakban dolgozott. Emellett a rostüzemben a nyári időszakban, amikor az áztatás folyt, legalább 50-60 emberrel többen munkálkodtak.

A kézi kendertörő még ma is működőképes. Fotók: Karnok Csaba

Kender és len

A kender nagy részét helyben, valamint Csólyospálos környékén és Békés megyében termesztették. Lovas kocsival hordták a nyers kenderkórót a mezőgazdaságból a telephelyre. A kocsik mellett az iparvágányon, vasúti vagonokban is érkeztek szállítmányok, az udvaron pőrekocsira pakolták, majd kazalozták a növényt. Nagylakon 16 áztatómedencét használtak, ezek 20 méter széles, 30 méter hosszú és közel egyméteres mélységű betonteknők voltak.

– Régen, amikor a gyár indult, lenáztatással foglalkoztak. A len alacsonyabbra nő, nagyjából 90 centiméter magasra, ezért a lenkórónak rövidebb szálai vannak, mint a másfél méteres kendernek. A lenkórókat meleg áztatással is nehezen tudták csak szétválasztani. A kiteregetés és szárítás után a feldolgozás során finomabb fonalakat, cérnákat készítettek a lenből.

Ezer gombolyag

Évtizedeken át a kendergyártás több mozzanata is kézi erőt igényelt.

Az áztatás vagy a gombolyítás során több mázsa anyagot kellett megmozgatniuk a munkásoknak.

A kenderkóró az áztatás során a vízből képes volt saját tömegének a nyolc-tízszeresét is magába szívni, ezért nagyon nehéz volt kivenni a medencéből. Kézi erővel pakolták a súlyos, vízzel telített kötegeket a kocsikra, majd „szőrdízellel”, szamarak segítségével húzták át a szárításhoz. A munkások sátorszerű formákba rendezték a kévéket, ezt a technológiát teregetésnek nevezték.

– A gombolyítás sokáig szintén kézi erővel történt. Egy munkás napi normája 520 kilogramm volt, ez azt jelenti, hogy nyolc óra alatt durván ezer gombolyagot kellett megcsinálnia a műszakban. A fonás is nagyon kemény munka volt, azt mondhatjuk, hogy a könnyűiparnak a kenderipar a nehéz szakmája – hangsúlyozta Gyulai Ferenc Sándor.

Biztos kenyérkereset

Apátfalva, Makó, Magyarcsanád, Nagylak és Csanádpalota könnyűipari munkásainak kenyerét a kenderipar adta. A nagylaki lakosság 90 százalékának a gyár biztosította a megélhetést, emellett a Magyarcsanáddal közös termelőszövetkezet jelentette a gazdasági életet ezen a vidéken akkoriban.

A rendszerváltás után a fogyasztói szokásváltozások miatt egyre kisebb volt az igény a kendergyár termékeire, ezért 2009 augusztusában bezárt az üzem, de 2016-ban, igaz, szerényebb méretekben, de újraindult az élet az üzem területén.

Ipartörténeti kiállítás

A község szépen felújított művelődési házába lépve egy látványos óriásgombolyaggal találkozik a vendég. Az Óriásgombolyag Múzeum a korábbi polgármester, Gyarmati András álma volt, a művelődési ház tárlata az évszázados múltra visszatekintő helyi kenderfeldolgozást mutatja be. Érdekes tárgyak sora és fekete-fehér fotográfiák szemléltetik a kendergyártás jellegzetes mozzanatait. Hagyományos, szemre is tetszetős eszközök, guzsaly, rokka, kötélfonó, gombolyító és egy működőképes kézi kártoló mesél egy nehéz és szép szakma szépségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában