Mit tehetnek a vásárhelyiek?

2021.07.07. 17:30

Tömegével mentek tönkre a berendezések

Péntek hajnalban Hódmezővásárhely Tabán városrészében meghibásodott egy trafó. Túlfeszültség keletkezett, ami miatt közel száz háztartásban mentek tönkre elektronikus eszközök. Volt, ahol csak az izzók, máshol a hűtő, klíma és egyéb berendezések is használhatatlanná váltak a hiba miatt.

Kovács Erika

20210616 Szeged A meleg idő miatt beindult a klíma őrület. Sokan most akarnak légkondícionáló berendezést venni és beszereltetni. fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kuklis István

– Július 2-án az Agyag, Hattyas és Sarkantyú utca térségében történt a probléma. A kár sokféle. Volt, akinek a vízmelegítő kazánja, másnak a klímája, fagyasztóládája hibásodott meg. Beszámoltak a lakosok mosógép, szárítógép, tévé, számítógép és egyéb kis háztartási eszközök hibáiról is. Voltak, akiknek több gépük is tönkrement – tudtuk meg Lőkösné Nagy Sarolta önkormányzati képviselőtől. Hogy összességében mennyi kár keletkezett, azt egyelőre még nem lehet biztosan tudni.

– A szolgáltató hozzálátott a károk felméréséhez. Ahol otthon találták a lakosokat, ott felvették a hibajegyzéket, megírták a jegyzőkönyvet. A visszajelzések alapján egészen estig járták az MVM munkatársai a házakat. A teljes felmérés még eltarthat néhány napig – mondta a képviselőnő. A városháza hivatalos közösségi oldala szerint eddig körülbelül 90 háztartással sikerült a szolgáltatónak felvennie a kapcsolatot. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. biztosítója kártalanítja a pórul járt lakosokat. A

biztosító viszont csak utólag fizet, ha a lakosok pótolják tönkrement berendezéseiket, és a vásárlást számlával bizonyítják.

Többeknek ez megoldhatatlan nehézséget okoz.

– Vannak berendezések, amelyekről az ember egy ideig le tud mondani, de többről nem, azokat muszáj azonnal pótolni. Például egy fagyasztót, hűtőt vagy mosógépet. Sajnos nincs mindenkinek pénze a váratlan kiadásokra, ráadásul ilyen nagy összegben. Az önkormányzathoz fordultam először jogi támogatásért, de arra nincs szükség, hiszen a szolgáltató partner a károk rendezésében. A lakosoknak pénzügyi segítségre van szükségük, hogy meg tudják vásárolni a berendezéseket, amelyeket majd a biztosító kifizet.

Erre találtuk ki, hogy az önkormányzat 200 ezer forintos kamatmentes kölcsönnel segítse az érintetteket.

Ez elvileg rugalmasabb is lehet az egyéni problémák figyelembevételével – említette meg Lőkösné Nagy Sarolta.

Az érintettek a kölcsön ügyében a 62/530-186-os telefonszámon kereshetik az önkormányzatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában