Szeged

2021.07.20. 19:20

Új ajtókat nyit meg a minőségibb oktatás felé a modellváltás

A fiatalok szja-mentessége és az egyetemi modellváltás miértje is szóba került kedden, Szegeden egy kerekasztal-beszélgetésen. A politikusok leszögezték: a cél az, hogy visszahozzák a munka becsületét, ennek egyik eszköze az adócsökkentés.

Kiss Anna

Fotó: Kuklis István

– Amíg 2006-ban a fizetésének az 50-55 százalékát vihette haza egy fiatal, addig 2022 januárjától már a bérének a 83 százalékát kapja kézhez egy huszonéves, miután életbe lép a 25 év alattiak személyi-jövedelemadó mentessége

– hangsúlyozta kedden, Szegeden Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a Mosoris – Fiatalok Értékteremtő Szövetsége által szervezett kerekasztal-beszélgetésen vett részt Rácz Zsófiával, a fiatalokért felelős helyettes államtitkárral és Farkas Dániellel, a Fidelitas országos alelnökével közösen.

– Nemcsak a teljes munkaidőben dolgozók, hanem a részmunkaidősök és az alkalmi munkát vállalók is megkapják a mentességet, valamint a diák- vagy iskolaszövetkezeteken keresztül dolgozók is. Utóbbiaknak TB-t sem kell fizetni. Ezt a segítséget minden fiatal munkavállaló automatikusan megkapja, de a biztonság okáért érdemes lesz a munkáltató felé jelezni azt, hogy szeretnének a kedvezménnyel élni – hívták fel a figyelmet.

Farkas Dániel, Rácz Zsófia és Nacsa Lőrinc volt Szeged vendége kedden. Fotó: Kuklis István

Megjegyezték: döbbenetes volt azzal szembesülni, hogy a baloldali képviselők mennyire támadták az szja-mentességről szóló törvényjavaslatot, mert irigyelték a fiataloktól ezt a pénzt. Sőt, azt is megmondták, hogy hol lenne a helye ennek az összegnek, ami kiesik az államkasszából.

– 2010 előtt segélyezésen alapuló tárdalom volt hazánkban, a balliberális kormánynak ez volt a célja, míg ma a család és a munka áll a középpontban. Azért dolgozunk, hogy visszahozzuk a munka becsületét, ennek pedig az egyik eszköze az adócsökkentés. A cél az, hogy az állampolgároknak minél kevesebb adót kelljen fizetniük, csakis annyit, amennyi az állam működéséhez szükséges – mutattak rá.

Az eseményen az egyetemek modellváltása is szóba került. Ennek kapcsán hangsúlyozták: nem a diplomák mennyisége, hanem a megszerzett tudás minősége a fontos, de jelenleg ez nem így van, a modellváltással ezen szeretnének változtatni.

– A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem saját maga szerette volna a váltást, most világsztárok és nemzetközi szakemberek oktatnak az intézményben. Jól látszik, hogy a váltás új ajtókat nyit meg a minőségibb oktatás felé. Az egyetemek kezükbe vehetik a saját dolgukat és ehhez a vagyont is ők kapják meg – emelték ki a legfőbb részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában