A (fél)múlt vásárhelyi hétköznapjai

2021.08.18. 17:44

Halló, itt a ‘80-as évek

A nem is olyan régmúlt időket, a szocializmus vásárhelyi évtizedeit idézi a vásárhelyi Emlékpont péntektől látogatható kiállítása. 

T. Sz.

Hétköznapok a szocializmusban. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Mintha időutazás közben egy-egy évtized bútoráruházában járnánk, hogy kipróbáljuk a kanapé kényelmét, megérintsük az anyagát, kitaláljuk, milyen messzire tegyük a dohányzóasztalt a szekrénytől, és vajon befér-e még mellé a két vonzó, színében tökéletesen illeszkedő fotel. Közel negyven család tárgyi felajánlásából, illetve a Tornyai János Múzeum gyűjteményéből állt össze a vásárhelyi Emlékpontban nyíló időszaki kiállítás.

A Vásárhelyi hétköznapok az államszocializmus korában című tárlat sokakban elevenít fel majd a személyes élményeket, hiszen a négy tematikus egységre, négy korabeli szobabelsőre tagolt anyag az 1950-es évekkel nyit, majd az 1980-as évekkel közelít a jelen felé.

Évtizedről-évtizedre haladva bemutatva az államszocializmus korszakának hétköznapi életét lakásbelsőkkel, technikai- és közlekedési eszközökkel, textíliákkal, illetve álló- és mozgóképekkel.

Az augusztus 20-tól, péntektől megtekinthető tárlaton a látogatók átfogó képet kaphatnak a korszakra jellemző életmód helyi sajátosságairól, testközelből élhetik újra vagy ismerhetik meg a mindennapok tárgyi kultúráját.

– Úgy láttatjuk a mindennapokat, ahogy azt az emberek egykor megélték. A használati tárgyak kipróbálhatóak, megérinthetőek, hiszen egy múzeumnak nem csupán a gyűjtés, a tudományos feldolgozás és megőrzés a feladata. A használati tárgyak akkor válnak élővé, ha azokat valóban kipróbálhatják a látogatók – hangsúlyozta Miklós Péter szakmai tanácsadó, történész.

Ehhez kapcsolódva Terendi Viktória néprajzkutató, a kiállítás kurátora hozzátette: a bemutatott tárgyak némelyike a közelmúltban még használati eszköz volt, bár ezek mostanra mindinkább funkciójukat vesztik. Ezért a gyűjtés egyben érték mentési feladatot is kapott. Komoly kihívás volt megtalálni az egymáshoz illeszkedő, megfelelő minőségű darabokat.

– Mindez mégiscsak a tegnap múltja, sokak személyes története – hangsúlyozta a néprajzkutató, akit munkájában ezúttal is segítették a felajánlók tárgyakhoz kötődő élményei, történetei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában