A kezelt betegeknél nagyon jól vizsgázott

2021.08.25. 16:00

Ez a fajta orrspray igazoltan hatékony a koronavírus ellen

Az előzetes laboratóriumi eredményeket a klinikai vizsgálatok is igazolták: a széles körben elérhető, allergiaellenes azelasztin-tartalmú orrspray forradalmasíthatja a Covid19-kezelést. A kezelt betegeknél a vírusok mennyisége 97 százalékos csökkenést eredményezett.

Munkatársunktól

Illusztráció: Unsplash

A pécsi virológusok a minap jelentették be, hogy egy ké­szítmény „erős SARS-CoV-2-vírusellenes hatást mutatott a laboratóriumi, in vitro vizsgálatokban” – a közösségi oldalukon írtak erről.

A Virológia Pécs arról számolt be, hogy a Cebina osztrák biotechnológiai cég augusztus 17-én bejelentette az Ursa­pharm Arzneimittel közösen szponzorált, második fázisú klinikai vizsgálatának első eredményeit. Ezek azt bizonyítják, hogy az azelasztin-hidroklori­dot tartalmazó antiallergiás orrspray hatékonyan csökkentette a vírusfertőzést SARS-CoV-2-pozitív betegeknél.

Az azelasztint engedélyezett allergiagyógyszerként már 30 éve biztonságosan használják szerte a világon. Illusztráció: Kozma István/ MW

A delta ellen is hatékony

A szakemberek kiemelték: a Cebina munkatársai Robert Konrattal, a Bécsi Egyetem professzorával és Jakab Fe­renccel, a Virológiai Nemzeti Laboratórium professzorával együttműködve már hónapokkal ezelőtt bejelentették, hogy az azelasztin-hidroklorid erős SARS-CoV-2-vírus­ellenes hatást mutatott a laboratóriu­­mi, in vitro vizsgálatokban.

Ezeket az előzetes eredményeket az innsbrucki orvostudományi egyetem virológiai tanszéke is megerősítette, ráadásul a vizsgálatokat a delta változatra is elvégezték.

Hozzátették: a biztató laboratóriumi eredmények hatására, a Cebina partnere, az Ursapharm kettős-vak, placebokontrollos klinikai hatékonysági vizsgálatot végzett 84 SARS-CoV-2-fertőzött önkéntes bevonásával a németországi Kölni Egyetemen.

97 százalékos csökkenés

A klinikai adatok elemzéseiből készült kézirat első tudományos publikációja szerint az eredmények nagyon biztatóak.

Az azelasztin-hidroklorid tartalmú orrspray-vel végzett egyhetes kezelés nagy­­mértékben csökkentette a SARS-CoV-2-vírusterhelést a vizsgált személyeknél. A tudósok kiemelték: az az­e­lasz­tinnal kezelt fertőzötteknél a vírusok mennyisége 97 százalékos csökkenést eredményezett a konrollcsoporthoz képest.

Az elvégzett molekuláris vizsgálat eredménye azt is kimutatta, hogy az azelasztinnal kezelt betegek szignifikánsan nagyobb arányban váltak PCR-negatívvá.

Nagy Eszter, a Cebina alapítója és vezérigazgatója szerint ezek a klinikai adatok megerősítik a Pécsi Tudományegyetem virológusai által korábban, emberi orrszöveten elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, ahol az azelasztinkezeléssel drasztikusan sikerült csökkenteni a SARS-CoV-2-fertőzést.

30 éve használják

Megjegyezte: mivel az orrban és a torokban megjelenő magas vírusszám súlyosabb lefolyású betegséget eredményezhet, va­­lamint a vírus átadásának a lehetősége is nagyobb ebben az esetben, az orrspray használata mind a fertőzött, mind pedig a fertőzöttekkel kapcsolatba ke­rülő személyeknek egyaránt ajánlott lehet.

Hozzátette, az azelasztint engedélyezett allergiagyógyszerként már 30 éve biztonságosan használják szerte a világon, így akár azonnal be lehetne vezetni a kezelés során, vagy megelőző gyógyszerként.

Az orrspray-t akár azonnal be lehetne vezetni a kezelés során, vagy megelőző gyógyszerként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában