Felújítják az épületet

2021.08.06. 20:20

Ismét diákokkal telik meg a csongrádi Síp utcai iskola

Felújítják az egykori iskolaépületet, a Diana Fegyvertechnikai Technikum az épületben fogja működtetni a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központot. Az országosan egyedülálló intézményben fegyvergyártó szaktechnikusokat és fegyveroptikai szaktechnikusokat képeznek majd. A technikum a kecskeméti egyetemmel is együttműködik, a Csongrádon végzett diákok fegyvertervező és -gyártó mérnök szakirányon tanulhatnak tovább.

Majzik Attila

Az egykori iskolaépület felújítás előtt áll, jövő szeptembertől vehetik majd birtokba a diákok. Fotó: Török János

Fotó: Török János

– Egy Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Csongrád tengelyű oktatási központot hozunk létre, itt fogjuk képezni az országban létrejött védelmi beruházásokhoz szükséges szakembereket. A célunk, hogy jövő év szeptemberétől már a felújított iskolaépületben fogadhassuk a tanulókat

– tájékoztatott Bozó Gábor, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium igazgatója.

Az iskolában már több mint harminc éve oktatják a fegyveres szakképesítéseket, minden fegyveres testületet képesek ellátni középfokú szakemberekkel. A fegyverműszerész technikus alapképzésre két további szakág épül: a fegyvergyártó szaktechnikus és a fegyveroptikai szaktechnikus. Képzésük országosan is egyedülálló, sehol máshol nem kínálnak ilyen tudásanyagot.

Az egykori iskolaépület felújítás előtt áll, jövő szeptembertől vehetik majd birtokba a diákok. Fotó: Török János

Az új oktatási központ létrehozásának első lépése az egykori Síp utcai általános iskola épületének felújítása. Mint megtudtuk, az épületen csak minimális átalakítást terveznek, inkább a felújításon lesz a hangsúly: rendbe hozzák a szigetelést, a burkolatokat, valamint a külső és belső nyílászárókat is. Emellett folyik az eszközbeszerzés is. Bozó Gábor elmondta, mindent be kell szerezniük, amire egy új iskolának szüksége van, a pingponglabdáktól kezdve a CNC-forgácsológépen át az okostábláig.

Az iskola igazgatója hozzátette, az oktatási centrum képzését összehangolják majd a kecskeméti Neumann János Egyetem oktatási programjával, és olyan képzési kínálatot alakítanak ki, amely a szakképzéstől egészen a mesterképzésig le fogja fedni a védelmi ipar igényeit: az egyetemen a gépészmérnök szakképzésen belül fegyvertervező és -gyártó mérnök szakirányt indítanak, a Csongrádon végzett hallgatók ott tanulhatnak majd tovább.

A csongrádi és kecskeméti együttműködéshez Kiskunfélegyháza is csatlakozik, az ottani HM Arzenál Elektro­mechanikai Zrt., Magyarország egyetlen fegyvergyára biztosíthat majd gyakorlati helyet az egyetemi hallgatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában