Mártély - Antenahr

2021.08.05. 18:01

Pénzt, gumicsizmát, tisztítószereket, konzerveket gyűjtöttek a testvértelepülésnek

Mártély önkormányzata gyűjtést indított németországi testvértelepülése, az árvíz sújtotta Altenahr megsegítésére. A község több mint 20 éves kapcsolatot ápol a 15 négyzetkilométer területen elterülő, 1870 főt számláló településsel. Altenahr az Ahr folyó partján található, államilag is elismert turisztikai üdülőhely, ami most romokban hever.

Kovács Erika

Putz Anita polgármester mutatta, rengeteg mosó-, tisztító- és fertőtlenítőszer is összegyűlt, amit augusztus 18-án visznek a mártélyiak Altenahrba. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Július közepén özönvízszerű eső hullott a Németország nyugati részén. A Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, amik alámosták az utakat, elöntötték az udvarokat, pincéket, házakat, helyenként a teljes településeket. A heves esőzések miatt az Ahr folyó is megáradt és óriási pusztításokat végzett. A történelmi jelentőségű árvíz nem kímélte Altenahrt sem.

A mártélyiak gyűjtése jól halad. Putz Anita polgármesterrel és Sajti Imréné alpolgármesterrel a könyvtárban találkoztunk. Ott gyűjtik a természetbeni adományokat.

Putz Anita polgármester mutatta, rengeteg mosó-, tisztító- és fertőtlenítőszer is összegyűlt, amit augusztus 18-án visznek a mártélyiak Altenahrba. Fotó: Kovács Erika

Az önkormányzat a természeti katasztrófa utáni napokban felvette a kapcsolatot a testvértelepülés vezetésével. Megkérdezték, mire lenne szükségük. Kiderült, elsősorban pénzre, tisztító- és fertőtlenítő szerekre.

- A számlánkon mintegy 460 ezer forint adomány gyűlt össze az elmúlt hetekben. Tudunk arról is, hogy több lakosunk eurót utalt közvetlenül az altenahriak által megadott számlaszámra – tudtuk meg Putz Anita polgármestertől.

A könyvtárban két nagy zsáknyi új gumicsizma található, amit a mártélyi „Hogy életük legyen” Alapítvány vásárolt. Egy másik sarokban mosóporok, mosogatószerek, fertőtlenítők, ablaktisztítók találhatók. Gumikesztyűket, törlőkendőket is adományoztak az emberek, sőt, egy gázrezsót is. Tartós élelmiszereket is felajánlottak az altenahriaknak. Ott jártunkkor éppen egy raklapnyi készétel konzervet várt az önkormányzat, amit a Szegedi Paprika Zrt. ajánlott fel.

A mártélyiak a romok eltakarításában is segítenek Altenahrnak. Az első csapat augusztus 18-án indul a német településre, viszik az adományokat is. Kilencen utaznak, főleg férfiak. A sáreltakarításon dolgoznak majd.

Pénzadományokat a Takarékbank Zrt. 57400262-18983766 számú számlájára lehet utalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában