Cukrásznak készült a főigazgató

2021.09.21. 19:31

Csongrád-Csanád Megye Egészségügyéért díjjal tüntették ki Kallai Árpádot

Fiatalon egy ideig hezitált, hogy cukrász vagy orvos legyen. Anyai nagynénje viszont meggyőzte: végezze csak el az orvosegyetemet, cukrász még lehet utána is. A gyógyításból életre szóló hivatás, a cukrászatból pedig hobbi lett. Kallai Árpádot, a hódmezővásárhelyi és makói kórház főigazgatóját kiváló munkájáért Csongrád-Csanád Megye Egészségügyéért díjjal tüntették ki.

Kovács Erika

– A szüleim körzeti orvosok voltak Csongrádon. Nagyon szép gyermekkorom volt. Fivérem, aki sajnos már nincs köztünk, szintén orvos lett, ő a szemészetet választotta szakterületnek

– említette meg elöljáróban.

A gyógyítás a hivatása

– A pályaválasztásomban történt némi csavar. Jó rálátásom volt a szüleim munkájára, akiknek nem igazán volt hétvégéjük, ünnepnapjuk. Reggel, délben, este csörgött a telefon, vagy ép­­pen csengettek, és beteghez hívták őket. Amikor közeledtem a pályaválasztáshoz, voltak érvek ellene és mellette is, hogy az orvosi egyetem felé vegyem-e az irányt. Tetszett édesapám és édesanyám hivatása, de vonzott a több szabadidő. Közben megtalált egy hobbi, ami átitatta a hétköznapjaimat, ez pedig a konyha. Különösen a süteménykészítéshez volt kedvem. Anyai nagynéném, aki szintén orvos volt, szinte mestere volt a cukrászatnak – mesélte Kallai Árpád, aki a két pálya között hezitált, cukrász legyen, vagy orvos. Vé­­gül a cukrászatot mesteri szinten űző orvos nagynénje szavai adták meg a döntéséhez a legnagyobb lökést.

Kallai Árpád hangsúlyozta, a díj a vele együtt dolgozó csapat sikere is. Fotó: Kovács Erika

– Nagynéném azt mondta, hogy végezzem el az orvosi egyetemet. Utána még mindig lehetek cukrász is. Végül az idő azt igazolta, jó döntést hoztam, a gyógyítás terén találtam meg a hivatásom

– hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, a kony­­ha megmaradt hobbinak.

Élő lánccal tiltakoztak

Kallai Árpád a diagnosztikát választotta szakterületének, radiológus lett. Munkája mellett a Külkereskedelmi Főiskolán nemzetközi marketinget is tanult. 10 év klinikai munka után 5 évig dolgozott a Vasút­egészségügyi Kht.-nél, amelynek dél-alföldi vezetője lett. Itt jó hasznát vette a külkereskedelmi főiskolán tanultaknak is.

Kallai Árpádot a vásárhelyi közgyűlés 2004 őszén, az akkori kórházigazgató nyugdíjba vonulásakor határozott időre felkérte a kórház igazgatói feladatainak ellátására, majd pályázat útján is elnyerte a vezetői megbízatást.

– Ez egészen más feladat volt, mint az eddigiek. Jóval nagyobb méretek, járó- és fekvőbeteg-ellátás. Az elmúlt 17 évben hullámhegyek és hullámvölgyek is voltak az intézményünk éle­­tében. De a mai napig nem bántam meg, hogy akkor elvállaltam az intézmény irányítását – mondta.

2007-ben élő lánccal védték a kórházat, így tiltakoztak a tervezett bezárás ellen. Nagy változás volt a kórház éle­­tében az állami átvétel is, ami után a hódmezővásárhelyi és makói kórházat integrálták. A főigazgató kiemelkedő eredménynek tartja az Egészséges Vásárhely Programot, ami a megelőzést helyezi a fókuszba. Ugyancsak fontos elemként ér­tékeli az eszközfejlesztéseket, az építkezéseket is.

Közös siker

Kallai Árpád munkásságáért 2011-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje ki­tüntetést kapott, az Általános Orvostudományi Kar Tanácsa Szent-Györgyi Albert Emlék­érem és Jutalomdíj ezüst fokozat kitüntetéssel ismerte el. Idén pedig a megyei önkormányzat Csongrád-Csanád Megye Egészségügyéért díjban részesítette.

– Ez nem egy ember, hanem egy komplett csapat sikere, akik elfogadták azt az utat, amin jelenleg is járunk

– hangsúlyozta a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában