Tanítsunk Magyarországért program

2021.09.10. 18:35

Falusi kisdiákokat segítenek az egyetemi hallgatók

A Szegedi Tudományegyetem tavaly csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért! országos mentorprogramhoz, melynek keretében egyetemi hallgatók segítik a falusi általános iskolásokat, hogy sikerrel fejezzék be alapfokú tanulmányaikat, valamint képességeiknek és készségeiknek megfelelő középfokú oktatási intézményben tanuljanak tovább, később pedig a munkaerőpiacon is boldoguljanak. A mentorokat pénteken táborban készítették fel a közelgő, első találkozásra a kisdiákokkal.

K. K.

A táborban a hallgatók mentortanácsadó oktatók segítségével készültek az első találkozásra ifjú pártfogoltjaikkal. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

A Szegedi Tudományegyetem mintegy háromszáz hallgatója csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért! országos mentorprogramhoz, melynek keretében az egyetemisták kistelepüléseken élő általános iskolásokat vesznek szárnyaik alá. A program szervezési és lebonyolítási feladatait az SZTE Junior Akadémia végzi.

– Az összes karról érkeztek jelentkezők a programba. A tavaszi félévben egy elméleti felkészítő kurzuson vettek részt, ebben a félévben pedig a gyakorlatban kamatoztatják a megszerzett tudást – mondta lapunknak Badó Attila, a Junior Akadémia elnöke.

A hallgatók fejenként három kisdiákkal foglalkoznak majd a félév során heti hat órában.

– A feladatuk, hogy motiválják a diákokat arra, hogy minél magasabbra próbáljanak jutni a tanulmányaik során. Az egyetemisták abban segítik majd őket, hogy kinyíljon a világ számukra – részletezte.

A mentorok nemcsak a tanulásban, a házi feladatokban nyújtanak támaszt a diákoknak, hanem kirándulásokat is szerveznek számukra.

– Elhozzák őket például Szegedre, megmutatják nekik a várost, az egyetemet vagy a lézerközpontot. A programban a Szegedi Tudományegyetem regionális feladatot lát el, több megyében vagyunk illetékesek, mintegy kilencszáz kisdiák vesz részt a projektben – közölte az elnök. Az egyetemisták kreditet és ösztöndíjat is kapnak mentori tevékenységükért.

A táborban a hallgatók mentortanácsadó oktatók segítségével készültek az első találkozásra ifjú pártfogoltjaikkal. Fotó: Török János

A mentorok számára az SZTE Junior Akadémia pénteken felkészítő tábort szervezett, ahol mentortanácsadó oktatók készítették fel a hallgatókat a közelgő, első gyakorlati napra. A mentorok egyike, Lelóczki Éva most kezdte mesterszakos tanulmányait néprajz szakon. Elmondta, mindenekelőtt a segítségnyújtás lehetősége motiválta a programhoz való csatlakozásakor.

– Segíteni szeretnék a mentoráltjaimnak célok, álmok kitűzésében, de tervezek nagyobb kirándulásokat is. Az itt szerzett tapasztalatokat szerintem az élet bármely területén hasznosítani tudom majd. Főleg, mert múzeumpedagógus szeretnék lenni és gyerekekkel szeretnék foglalkozni – mondta el lapunknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában