Elektromos járműveket is bevet a posta

2021.09.02. 18:46

Halkan suhan a Kyburz Hódmezővásárhelyen

Legfeljebb 45 kilométer per óra sebességgel halad, 80 kilométer a hatótávja és 7–10 óra alatt feltölthetők a Magyar Posta elektromos háromkerekűi. Jelenleg 123 Kyburz típusú járművet használnak országszerte, ebből kettőt Vásárhelyen.

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

A Magyar Posta folyamatosan újítja meg járműparkját, amiben természetesen jelentős szempont a környezetkímélő üzemmód és technológia is – tájékoztatta megkeresésünkre lapunkat a cég. Az elmúlt hetekben Hódmezővásárhely két kerületében a megszokott postai járművek mellett feltűnt a Kyburz, egy háromkerekű segédmotoros kerékpár elektromos változata. Ebből jelenleg százhuszonhármat használnak országszerte, de más gyártók hasonló típusú eszközeit is teszteli a vállalat.

A Magyar Postánál ezeket a járműveket az egyesített kézbesítők használják olyan járásokban, ahol a nagyobb teherbírást, illetve jelentősebb rakodási tartályméretet megköveteli a küldeményforgalom.

Fotó: Tábori Szilvia

A praktikus és hatékony kézbesítés mellett lényeges, hogy a háromkerekű komfortosabb a hasonló célú kétkerekűeknél.

A világ számos más országában is egyre népszerűbb: Svájcban, Norvégiában, Izlandon, Finnországban, Új-Zélandon, illetve Ausztráliá­ban is szívesen alkalmazzák. Budapesten két tucat eszköz van használatban, a többi pedig vidéki helyszíneken található.

Ott a postai kézbesítők átlagosan 20-25, helyenként ennél is több kilométert tesznek meg naponta, amit megkönnyít a halk és praktikus, a járdán is könnyedén használható Kyburz. A kerékpáros kollégákhoz hasonlóan kezelik a napi küldeményeket, a nagyobb, esetleg nemzetközi, nagyalakú csomagokat viszont könnyebb így szállítaniuk. Az elektromos jármű legfeljebb 45 km/h-s sebességgel halad, hatótávja nagyjából 80 kilométer, sebességétől és az útviszonyoktól függően. Mindössze 7–10 óra alatt feltölthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában