egy újabb kutat minősítettek gyógyvízkútnak

2021.09.10. 15:49

Immár öt gyógyvízkútja van Mórahalomnak

A már meglévő négy mellett egy újabb kutat minősítettek gyógyvízkútnak Mórahalmon. Ennek vizét, ahogyan a többiét is, a helyi fürdőben hasznosítják majd. Öt kútjával a kisváros dobogóra került a legtöbb gyógy­vízkúttal rendelkező vidéki települések rangsorában.

T. K.

Az öt saját gyógyvízkút vizét a Szent Erzsébet Gyógyfürdőben hasznosítják Mórahalmon. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A meglévő 4 mellett egy újabb kút vizét minősítették gyógyvíznek Mórahalmon. A 2010-ben a Móradombi körútnál, a sportcentrum szomszédságában fúrt, jelenleg K–43-as jelöléssel ellátott kút 1270 méterről termeli ki az alkáli hidrogén-karbonátos, 60-65 fokos vizet, mellyel kapcsolatosan az ilyenkor szükséges hosszadalmas vizsgálat után most engedélyezte a fővárosi kormányhivatal, hogy gyógyvíznek nevezhessék.

Ezt hamarosan, a többi gyógyvizű kúthoz hasonlóan, a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőben hasznosítják majd.

– Hat gyógyvizű medencénk van, de saját kútjaink vizét használjuk a kádas kezelések során is – mondta el Farkas Gábor fürdőigazgató.

Az öt saját gyógyvízkút vizét a Szent Erzsébet Gyógyfürdőben hasznosítják Mórahalmon.
Fotó: Karnok Csaba

– Vannak 660 és 1200 méteres mélységből termelő kútjaink is. Az elsőt még az 1960-as években fúrták, majd 1999-ben kapta meg a gyógyvízkút minősítést. Ezt követően kezdték el fúrni a többit. Ezek vize elsősorban ízületi és csonteredetű betegségek kezelésére alkalmas, térd- és vállízület-gyógyító hatásukat klinikai vizsgálatok is igazolták – tette hozzá.

A kutak hőenergiáját is hasznosítják az épület, illetve a medencék fűtésére, így tudják lehűlve, 30-35 fokosan felhasználni. A kutakból meghatározott mennyiségű víz termelhető ki évente, ezt helyben fel is tudják használni. Egy pályázat keretében egyébként hamarosan újabb kutat fúrnak, és a tervek szerint annak vizét is gyógy­vízzé minősíttetik. Jelenleg Mórahalom 5 kútjával – Bükk és Szolnok mellett holtversenyben – a 3. legtöbb gyógyvizű kúttal rendelkező vidéki település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában