a Sándorfalvi úton és a felgyői hulladékkezelőnél

2021.09.09. 12:00

Madárbaráttá teszi a vezetékeket a Démász

A Sándorfalvi úti és a felgyői regionális hulladékkezelő telepnél is madárbaráttá teszi a középfeszültségű vezetékeket az áramszolgáltató, egyeztetve a Kiskunsági Nemzeti Parkkal. Országos probléma, hogy nagyon sok madár pusztul el áramütés miatt.

Farkas Judit

A Sándorfalvi úti regionális hulladékkezelő telepnél is madárbarát lesz a vezetékszakasz. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A kecskeméti hulladéklerakónál tapasztalt madárelhullások miatt az MVM Démász Áramhálózati Kft. és a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) egyeztetését követően döntés született: az érintett hálózatot burkolt szabadvezetékre alakítják át mintegy 20 millió forintból októberéig.

Augusztus 24-ig 26 elhullott fehér gólya tetemét gyűjtötték be. Találtak 4 áramütéstől súlyosan sérült példányt, továbbá 1 védett vörös vércse, 1 védett egerészölyv és 1 szalakóta tetemet is.

Az áramszolgáltató arról tájékoztatta a nemzeti parkot, hogy saját kezdeményezésre elkezdi biztonságossá tenni azokat a villamosenergia-hálózatokat is, amelyek a működési területén lévő másik három lerakó közelében futnak. Ezek további pusztulásveszélyt jelentenek a madarak számára, lapunk is évről évre foglalkozik a középfeszültségű vezetékek miatti madárelhullásokkal.

Vaskút mellett Szegeden, a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telepnél és a Felgyői Regionális Hulladékgyűjtő Központnál várhatóak átalakítások. A nemzeti parkkal való egyeztetések után indulhat majd a munka. A KNP közleményében is hangsúlyozta, hogy az áramszolgáltató az elmúlt években több rövidebb szakaszon már végzett madárbarát beavatkozásokat, ám még sok a veszélyes szakasz.

A Sándorfalvi úti regionális hulladékkezelő telepnél is madárbarát lesz a vezetékszakasz.
Fotó: Karnok Csaba

Országosan fennálló természetvédelmi probléma, hogy tömegesen pusztulnak madarak a középfeszültségű elektromos hálózatokon, különösen a táplálkozóhelyek mellett. Amikor az oszlopra ülő madár két vezetéket, illetve egy vezetéket és egy földelt oszlopelemet egyszerre megérint, a testén halad keresztül az áram. Elsősorban ragadozómadarak, fehér gólyák, szalakóták, varjúfélék esnek áldozatul, de kis testű énekesmadarak is gyakran lelik így halálukat.

Ragadozómadarak, gólyák, szalakóták, varjúfélék esnek áldozatul, de kis testű énekesmadarak is gyakran lelik így halálukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában