Nem maradt nyoma, pedig színvonalas volt

2021.09.30. 20:33

Őrzik a palotai gimnázium emlékét

Csanádpalotán egykor, több mint fél évszázada, ha csak néhány évig is, de működött gimnázium. Emlékét mostantól az egyik öregdiáknak köszönhetően tábla őrzi a kisváros főterén.

Szabó Imre

 Az emléktábla az emeletes iskola falára került. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Isteni volt, felejthetetlen – mondta meghatottan, könnyeivel küszködve Várkonyiné Trembeczki Ágnes, aki az egykori csanádpalotai gimnázium diákja volt.

Az emléktábla az emeletes iskola falára került. Fotó: Szabó Imre

Az élet ugyan az érettségi után másfelé sodorta, de végül visszaköltözött oda, ahol született, és ez nagyrészt azoknak a csodaszép emlékeknek köszönhető, amelyekben a gimnáziumi évek alatt része volt.

Most ő készíttetett emléktáblát, amit a valamikori gimnáziumnak is otthont adó helyi általános iskola falán csütörtökön lepleztek le.

A csanádpalotai helytörténeti egyesület által szervezett ünnepségen elhangzott, a falu nappali tagozatos, általános gimnáziuma 1963 és 1967 között működött. Megalapítása egy akkori kormányrendeletnek volt köszönhető, ami előirányozta a vidék felemelését, és szorgalmazta, hogy kisvárosokban, falvakban is induljon középiskolai képzés.

Ami a palotait illeti, ezt egészen komolyan vették helyben, hiszen például a diákoknak egyenruhát és sapkát kellett viselniük, a németül tanuló diákokat tanulmányútra vitték az akkori Kelet-Németországba, de arra is volt példa, hogy az egyik pedagógus estefelé körbebiciklizte a falut, ellenőrizve, hogy a gimnazisták sötétedés után nincsenek-e az utcán – ez ugyanis tilos volt.

Volt idő, hogy egyszerre 3 osztály volt, és színjátszókörük, néptánccsoportjuk is volt.

Fotó: Szabó Imre

Trembeczki Ágnes jó szívvel emlékezett az egykori tanárokra, a ma már 90 felett járó volt osztályfőnökre, Spák Imrére és persze a diáktársakra, akikkel rendszeresen tartanak osztálytalálkozót. Őt azért íratták gimnáziumba, hogy neki már ne kelljen nehéz paraszti munkát végeznie, és azért a palotaiba, mert így tudott vigyázni az öccsére, aki az egy épületben lévő általános iskolában tanult.

– A mi évfolyamunknak még megengedték, hogy itt érettségizzen, de az utánunk következőknek már Makón, a Juhász Gyula nevét viselő gimnáziumban kellett befejezniük a tanulmányaikat – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a palotai gimnázium színvonalas volt, hiszen például az ő 28 fős osztályából 20 nebulónak sikerült egyetemre vagy főiskolára bejutni, és ez az arány megfelelt az akkori átlagnak.

Fotó: Szabó Imre

Ma már nem tudni, hogy a gimnázium sorsát mi pecsételte meg. Van, aki úgy emlékszik, a helyi tanács nemet mondott arra az igényre, hogy építsenek önálló épületet a középiskolának, mások úgy emlékeznek, egy központi rendelkezés szüntette meg. Ami biztos: ma már sehol sincs semmilyen hivatalos, írásos nyoma, pedig levelező tagozatos gimnáziumi oktatás 1986-ig még folyt Palotán. Mostantól – a csütörtökön felavatott emléktáblán kívül – az is őrzi az emlékét, hogy története visszaemlékezésként bekerült a helyi értéktárba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában