Makó

2021.10.27. 10:10

150 ezret kapnak a makói újszülöttek

A makói képviselő-testület tegnapi ülésén Farkas Éva Erzsébet polgármester nem volt ott, így az alpolgármester, Varga Ferenc vezette a munkát. A napirendi pontok közül előre vették az újszülöttek támogatásáról szóló előterjesztést, amiről név szerinti szavazás volt.

Fotó: Szabó Imre

A makói képviselő-testület az előzetesen tervezettek szerint megemelte a városban babakötvényként emlegetett újszülött-támogatás összegét 50 ezer forinttal. A járvány miatti gazdasági válság miatt ugyan 2020. tavaszán ezt a támogatást az önkormányzat felfüggesztette, de az azóta 2020 novemberéig született gyerekek szülei megkapták az összeget. A felelős gazdálkodásnak köszönhetően most hivatalosan is visszakerült a helyi támogatások közé ez a juttatás, ráadásul 150 ezer forinttal.

Név szerint voksoltak

Azoknak a szülőknek jár ez, akiknek 2020. november 30. után született gyerekük, a hivatalos indoklás szerint a többletkiadások mérséklése érdekében és a gyermeket vállaló szülők megbecsülésének jelképeként. A rendelet ráadásul arról is gondoskodik, hogy azok a szülők se járjanak rosszabbul, akiknek a gyereke 2019. október 14. és 2020. november 30-a között született: ők a már megkapott 100 ezer forint mellé kapnak további 50-et. Az ülésvezető alpolgármester az ügyben név szerinti szavazást kért, minden képviselő igennel voksolt.

Járdák újulnak meg

150 milliós önerőre lesz szükség az idei járdaprogram indításához – tájékoztatta a képviselőket Barna Gábor, a városfejlesztési iroda vezetője. A beruházás eredetileg tervezett költségvetése, amit a Miniszterelnökségtől pályázaton nyert el a város, 360 millió volt, plusz 12 millió kell az előkészítésre. Idén 1800 négyzetméter járda újulhat meg minden választókerületben. Ebben az ügyben is név szerinti szavazást kért Varga, és ez esetben is mindenki elfogadta a határozati javaslatot.

Nem gond a késés

A Honvéd-projekt önerejének biztosítása kapcsán ismét szóba került a városrészben tervezett közösségi ház építésének elhúzódása. Mucsi Tamás (DK) kérdésére Barna Gábor elmondta, nem fenyeget az a veszély, hogy az eredetileg idén év végére kitűzött határidő túllépése miatt vissza kell fizetni az erre a célra kapott pályázati támogatást, hiszen az irányító hatóság tud arról, hogy késik a beruházás. Maga az építkezés egyébként várhatóan egy évet vesz majd igénybe.

A testület ezen kívül döntött arról is, hogy területet ad át a Honvédelmi Sportközpont felépítésének céljára, ami teljes egészében állami költségvetésből valósul meg, és mint elhangzott, a későbbiekben a fenntartása is az állam feladata lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában