Másfél milliárd forintot különítettek el

2021.10.15. 12:11

Borászatokat támogatnak

K. A.

Munkatársunktól

Október 18. és 26. között igényelhetik a koronavírus-járvány okozta piaci zavarok miatt nehéz helyzetbe került borászatok azt a rendkívüli támogatást, amelynek 1,5 milliárd forintos keretét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére biztosították az Agrárminisztériumnak. A világjárvány különösen sújtotta a szőlő- és borágazatot, hiszen a turizmust, az éttermeket, a szórakozóhelyeket és a rendezvényeket érintő nehézségek a borfogyasztást is jelentősen mérsékelték nemcsak belföldön, hanem a világ minden pontján.

Az intézkedés célzottan azon kis és közepes méretű borászatokat segíti vissza nem térítendő támogatással, amelyek maguk termelte szőlőből bort állítanak elő, és amelyek zömében a vendéglátás és szállodaszektorba – HORECA –, illetve helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek.

Egy kérelmező legfeljebb harminc hektár terület után nyújthat be támogatási kérelmet, a kapható összeg maximum 450 ezer forint hektáronként.

Az jogosult átmeneti támogatásra, aki borászati termékeinek legalább 20 százalékát a 2018/2019. vagy a 2019/2020. borpiaci évben a fogyasztónak a pincészetén keresztül, vagy valamely belföldi HORECA-szektorbeli vállalkozás részére közvetlenül vagy közvetetten értékesítette.

Az igényléshez igazolást kell kérni a hegybírótól, majd a támogatási kérelmet a Magyar Államkincstárhoz elektronikusan lehet benyújtani október 18. és 26. között. A „pályázatokat” összesítik, és legkésőbb december 31-ig megállapítják, és folyósítják a támogatás összegét. Minderről bővebben a boraszat.kormany.hu oldalon lehet olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában