Közösen a pazarlás ellen

2021.10.07. 13:58

Évente több mint 60 kiló ételt dobunk ki fejenként

Idén lett 5 éves a Nébih Maradék nélkül élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, amelynek megünneplését az élelmiszer-pazarlás elleni világnapra időzítette a hivatal. Az alkalomból „Nem leszek szemét!” címmel nyereményjátékkal egybekötött közösségimédia-kihívás indult.

K. A.

Ételmentés egy vendéglátóhelyen. Fotó: Huszár Gábor/MW

Fotó: HUSZÁR GÁBOR

Az élelmiszer-pazarlás korunk egyik legjelentősebb fenntarthatósági kérdése. A teljes láncot érinti a probléma, de a fejlett országokban a kidobott élelmiszer-hulladék mennyiségének több mint feléért a háztartások felelősek. Az ENSZ 2016-ban köz­­zétett fenntartható fejlődési célkitűzése, hogy 2030-ig felére csökkenjen a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék. Bár hazánkban 2016 és 2019 között 68-ról 65 kilóra csökkent a fejenként kidobott élelmiszer mennyisége, a cél eléréséhez to­­vábbra is komoly erőfeszítéseket kell tennünk. Ráadásul a kidobott élelmiszer fele „megfogható” lenne, így azonban egy átlagos, 4 fős magyar háztartás 128 ezer forintnyi élelmiszert pazarol el évente. Ennek legnagyobb részét a készételek adják, belőlük évente 13,7 kiló kerül a szemetesbe. Ezt követik a zöldségek és gyümölcsök 5,9, majd a pékáruk 5,3 kilóval.

Az élelmiszerpazarlás-csökkentés fő eszköze a szemléletformálás, amelyet már fiatal korban el kell kezdeni. Erre az elmúlt 5 évben kiemelt hangsúlyt fektetett a Nébih, több mint 10 ezer gyerek számára tartottak foglalkozást a Maradék nélkül program munkatársai. Emellett a kapcsolódó tudásanyagot egy sokszínű oktatási eszköztár formájában – foglalkoztató füzet, prezentációk, animációs videók, online tanóra – tette közzé a hivatal, és ez bárki számára sza­­badon elérhető.

Ételmentés egy vendéglátóhelyen. Fotó: Huszár Gábor/MW

Másik fontos célcsoport a felnőtt lakosság, amely kiemelt szerepet játszik a jövő generáció szokásainak kialakításában is. Őket kívánja megcélozni a Nébih „Nem leszek szemét!” kihívása, amely idén október 16-ig tart. A Maradék nélkül program munkatársai arra buzdítanak mindenkit, hogy osszák meg ismerőseikkel, barátaikkal, hogy ők mit tesznek az élelmiszer-pazarlás ellen.

A kihíváshoz kapcsolódó nyereményjátékban a szabályzatban felsorolt aktivitásokkal pontokat is szerezhetnek a résztvevők. Például, ha másokat is meghívnak, megosztják kedvenc maradékmentő receptjüket, vagy ha jelentkeznek a Nébih 3. háztartási élelmiszerhulladék-mérési akciójára. További információk a maradeknelkul.hu honlapon olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában