Helyi közélet

2021.10.27. 13:05

Hitel felvételéről döntött a közgyűlés

Bár Szabó János hódmezővásárhelyi alpolgármester néhány hónappal ezelőtti kijelentése szerint talán fennállása óta nem volt olyan jó anyagi helyzetben a város, mint most, a Márki-Zay Pétert támogató képviselői többség nagy összegű, de legfeljebb 200 milliós beruházási hitel felvételéről döntött.

A Szent Antal utca átalakításához kell a hitel egyik fele. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A kölcsönt 2031 végéig kell visszafizetnie a városnak. Így biztosítják a Dobó–Bibó–Janáky utcai bérlakások energetikai felújításához és a Szent Antal utca átalakításához az önerőt.

Mint arról már beszámoltunk, nemrégiben kezdődött el a Dobó–Bibó–Janáky utcák önkormányzati lakásainak energetikai felújítása. A 118 lakás felújítását célzó pályázat nem a mostani önkormányzat érdeme, erre még a korábbi, fideszes városvezetés pályázott. A felújításokat a következő 7 hónapban lakottan végzik el.

A Szent Antal utca átalakításához kell a hitel egyik fele.
Fotó: Kovács Erika

A Dobó utcai bérlakásoknál újra kiírják a közbeszerzési eljárást, ott leghamarabb a jövő év elején indítják a munkát. Az érintett, többségében roma származású lakosok örülnek a felújításnak, azt viszont nem értik, hogy miért ősszel és télen dolgoznak a mesterek.

A Szent Antal utcát is felújítja az önkormányzat. Ennek tervpályázatát Márki-Zay Péter polgármester feleségének a sógora nyerte el, 3 millió 48 ezer forintért. Egy, a Hód­pressen 2020-ban idézett munkaanyag szerint a belvárosi utcában váltott oldali parkolók építését tervezik.

A legutóbbi közgyűlés elé került anyag a két feladatra, az önerő biztosításaként egyenként legfeljebb 100 millió forint összegű beruházási hitel felvételét irányozta elő. A kölcsönök biztosítékául a Hódtói Sportcsarnokot, a Corvin Mátyás középiskola épületét, és a Zrínyi utca 12-14. szám alatti üres telket ajánlotta fel a város.

Cseri Tamás fideszes képviselő hozzászólásában hangsúlyozta, nem támogatja a hitelfelvételt. Hangot adott azon véleményének is, hogy a Szent Antal utca viszonylag jó állapotú, vannak a városban olyan utcák is, amelyekre sokkal jobban ráférne a felújítás.

A közgyűlés a fideszes képviselők kivételével elfogadta a hitelfelvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában