Újabb négy vad költözött a temetőbe

2021.10.22. 14:42

Kerítést emelnek a legelő őzek ellen

Újra elszaporodtak az őzek a vásárhelyi katolikus temetőben. Már nem sokáig ehetik a virágokat a sírokról, a jövő héten ugyanis elkezdődik a kerítés felújítása. Mintegy hétmillió forintot költ erre a Szentháromság Plébánia. A kerítés átlagosan 1,8 méteres lesz, sőt néhol további magasításokkal látják el a „védelmi vonalat”.

A sírokra ültetett virágpalántákat dézsmálják a hívatlan vendégek. Illusztráció: Máté Krisztián/MW

Fotó: Máté Krisztián/MW

Újból őzek költöztek a vásárhelyi katolikus temetőbe, és eszik az élővirágokat. A hozzátartozók árvácskákat, krizantémokat, őszirózsákat ültetnek a sírokra, de mire a következő alkalommal kilátogatnak a sír­­kertbe, a vadak már kiránci­gálták a palántákat a földből. Erről olvasóink számoltak be, de megerősítette Soós László tájegységi fővadász is.

– Tavaly októberben, halottak napja előtt a megfelelő en­­gedélyek birtokában, szakemberek széles körű összefogásával megoldottuk az őzhelyzetet. Hármat kihajtottunk, hetet állóhálós módszerrel fogtunk be. A rőtvadakat Vásárhely ha­tárában engedtük szabadon. A szakszerű együttműködésnek köszönhetően egyik állat sem sérült meg – mondta Soós László.

A sírokra ültetett virágpalántákat dézsmálják a hívatlan vendégek.
Illusztráció: Máté Krisztián/MW

Hozzátette, már akkor lehetett tudni, hogy csak idő kérdése, és jönnek újabb őzek. – Amíg megfelelő kerítés nem védi a temetőt, amíg nyitva van a kapu, addig a vadak beköltözhetnek újra. Ez meg is történt. A Vámház utcán, a városüzemeltetési telephely felőli részen is van egy kapu, ami általában nyitva van, és a kerítés is rossz állapotú. Most körülbelül négy őz tanyázik a temetőben.

Nem azok, amelyeket kivittünk a város határába, mert azokat megjelöltük. A temetőben most tanyát vert őzeknek viszont nincs krotália a fülükben – mondta a tájegységi fővadász, aki kiemelte, addig nem szerveznek újabb befogást, amíg a kerítés nem készül el, mert nincs értelme, de amint elkészül, újra segítenek.

– A múlt héten már megrendeltük az anyagot, a jövő héten pedig már hozzá is lát a kivitelező a kerítés építésé­hez – tudtuk meg Németh László esperes-plébánostól, aki el­mondta, mostanra sikerült a többi felekezetekhez tartozó temetők tulajdonosaival megállapodniuk. Hozzájárulási nyi­­latkozatot adtak, így most már ki tudják méretni a kerítés pontos helyét.

A jelenlegi kerítés túl alacsony, nem jelent akadályt a vadaknak.
Fotó: Kovács Erika

– Számításaink szerint a munka a jövő héten kezdődhet, de nem hátul, hanem a Vámház utca felől. Utána L alakban a Jókai utcáig folytatjuk a kerítésépítést, amelynek összköltsége közel hétmillió forint lesz. Az önkormányzat a munkát 2,5 millió forinttal támogatta, a pénz már meg is érkezett a számlánkra, amit ezúton is köszönünk – monda.

Jelenleg a kerítésvonalban lévő zöld növényzetet távolítják el, néhány nap múlva pedig már állítják a betonoszlopokat. A Vámház utca felől 180 centiméter magas kerítést állítanak, az Aranytemető felől pedig vagy még magasabbat, vagy a 180-as magasságra 2-3 sor feszített szögesdrótot húznak, hogy megakadályozzák az őzek bejutását. Ha az időjárás kedvezően alakul, a munka egy hónap alatt készül el.

Németh László beszélt arról is, hogy a friss sírokon lévő virágokat a vadászok javaslatára egy speciális spray-vel fújják le, amely olyan szagot áraszt, amely elriasztja az őzeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában