A röszkei termelők krizantémja uralja a szabadtéri placcot a szegedi piacon

2021.10.27. 06:58

Virágok, koszorúk a Mars téren – Fotók

Koszorút 500-tól 10 ezer forintig találni a Mars téri pia­con, ahol virágból is óriási a választék. A klasszikus szálas krizantémból 300 forintért már nagyon szépet lehet kapni, de különböző méretű cserepesből is bőséges a felhozatal.

Kovács András

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Gyönyörű, Domaszéken nevelt krizantémot vásárolt tegnap dél­­előtt egy testvérpár a Mars téri piac nagycsarnokában, Kállay Péterné és Ráczné Gyev­­ki Zsuzsa. – Most járunk kör­­be a temetőkbe, a hétvégén már nagyon sokan lesznek – mondták, hozzátéve, visszatérő vásárlók. A termelőtől, Marikától megtudtuk, a krizantémot „rövidnappalosítani” kell, a sok világos ugyanis nem kész­­teti bimbózásra a virágot. Trükközni kell a kis fény- és melegigényű növénnyel, hogy pont mindenszentek körül le­­gyen a legszebb. Ez idén sikerült, vitték is szépen szálát 300 forintért.

 

Cserepes krizantémból a szabadtéri placcon óriási a választék, mérettől függően 1000–3000 forint az áruk.

A csokor 750, a szálas, sokvirágú pedig 350 forint. – A kisebbeket becsokrozzuk, a nagyobbakat, szebbeket adjuk szálra – mondta Terteli Roland, aki családjával együtt Röszkén ne­­­veli a krizantémot, köztük a sokvirágú Carol fajtát. A határ menti településen sokan foglalkoznak ezzel a virággal, Roland látótávolságon belül 7 falubelit is mutatott nekünk. Egyébként nagymamája is kint volt a piacon, de később édesanyja is jön majd.

A legmosolygósabb árus is röszkei volt, név szerint Király Elvira. Találkoztunk egy olyan vevővel is, aki azért bosszankodott, hogy nem írták ki az árakat.

– Ha kiírjuk, akkor ránéznek és elszaladnak, ha nem, akkor megkérdezik, be­­szélgetni kezdünk, vagyis kommunikálunk, ami azért nem árt a mai világban – mond­­ta Elvira.

 

Bátran színezik mostanában a koszorúkat, mindenszentek idején több trend is megfigyelhető. – Korábban sokan keresték a fehéret, azután a temetőben rájöttek, hogy a színes jobban mutat. Mostanában a türkiz a trendi, a natúr színek nálam kevésbé fogynak – mondta Fazekas Beatrix a nagycsarnokban, akinél citromsárga koszorút is láttunk.

Már húsvét után elkezdi ké­szíteni, az alapokat döntően vásárolja – idén október 4-től árulja a koszorúkat a nagycsarnokban, az árak 800 és 3000 forint között változnak.

Egy másik asztalnál szárított bukszusból készítettek koszorút, mögötte a nagymama há­­borús festménye szolgált mint dekoráció. – Ezer forintot akartak adni érte a vásárban, annyiért nem adtam, itt meg jól mutat – mondta Szanka Mária, aki segítséggel, de maga készíti a koszorúkat 550 forinttól egészen 7800-ig.

Seffer Zsolt koszorúi „kirínak a tömegből”, ő inkább a pasztellszíneket szereti, de rendelésre készített már citromsárgát is.

– Ezeket a koszorúkat egy idős tanárházaspár készíti, a férfi rajzot oktatott, ők tervezik, és szinte egész évben csinálják, alig győzik. Tavaly ilyenkor például már nem volt belőle, ez még sohasem maradt rajtam – mutatta a szalmalapra készült különös, egyedi színvilágú koszorúkat, amelyeket 2800 forintért árul.

Fontos információ a későn ébredő virág- és koszorúvásárlóknak, hogy a Mars téri piac hétfőn délig nyitva lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában