Vadász családi nap Ópusztaszeren

2021.10.24. 15:01

Vizslák, agarak, sólymok mutatkoztak be, az őz a pörköltben főtt – Fotók

Vadász családi napot rendeztek vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol Bökénnyel és Daruval, a két magyar agárral is meg lehetett ismerkedni az agarász műnyulas vadászati bemutatón, kicsit arrébb pedig vadász és baráti társaságok főzték az őzpörköltet a vadételek főzőversenyén.

A. T. J.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Az árnyékban hűvös volt, a szikrázó napsütésben pedig kellemes meleg. A napsütést fátyolfelhő sem zavarta, a füvön még imitt-amott délelőtt is megcsillant a harmat a Nagyrét szélén. A háttérben hullottak az őszi, sárgás falevelek.

Ideális volt az idő a vadász családi naphoz, amit vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendeztek meg.

Népszerű volt a kutyás bemutató a vasárnapi vadász családi napon az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Fotó: Karnok Csaba

Vizslák és retrieverek

A Nagyrét szélén már tíz óra előtt gyülekezni kezdett a közösség, a legtöbbjük zöld és barna ruházatából ítélve többségben voltak a szakmai érdeklődők.

Előbb a vizslák és a retrieverek közti különbségről hallottunk, majd következtek a bemutatók a magyar és drótszőrű német vizslákkal. Ügyesek voltak a kutyák, de a tapsot a szélsebesen száguldó agarak kapták.

Bökény és Daru

A Magyar Agár Tenyésztő és Hagyományőrző Egyesület képviselője a magyar agarak történetéről beszélt, többek között megtudtuk, hogy az agár a szőrmés ragadozók – róka és aranysakál – gyérítésére és a mezei nyúl vadászatára használható. Bökény, a behajszolt, tapasztalt agár és Daru, a lelkes fiatal kan páros futama, a műnyulas vadászati bemutató következett, ami azért volt érdekes, mert a két állat másként viselkedik üldözés közben.

Daru leköveti a zsákmány mozgását, Bökény kertel, azaz megpróbálja kiszámítani a préda mozgását és elé kerülni. Az agarak munkáját nagy tapssal jutalmazta a közönség.

Őzpörkölt szerelemkaláccsal

Kicsit arrébb másfajta látványosság, gasztronómiai várta az érdeklődőket. A vadász és baráti társaságok a vadételek főzőversenyén főztek. A szervezőktől őzhúst kaptak, ezért minden bográcsban őzpörkölt készült.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzatnál Csatordai Endre kavargatta az illatozó pörköltet, miközben a lányok és asszonyok a süteményt szeletelték. A kabinet dolgozói almával és meggyel töltött szegvári szerelemkalácsot készítettek, de volt zserbó is, az a szaftos fajta, amiben a töltelék pont kellő mértékben áztatta el a tésztát. Mindezt szegedi szódából és hódmezővásárhelyi rózsából készült szörppel lehetett leöblíteni a megyei önkormányzatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában