Speciális Önkéntes Tartalékos program

2021.11.30. 19:00

A fiatalok számára egyre vonzóbbá vált a katonai pálya

Egyre több fiatal érdeklődik a honvédelem és a katonaság iránt. Elsősorban számukra jelent kiváló lehetőséget a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által elindított Önkéntes Katonai Szolgálat program.

Varga Lilla

20211126 Szeged katonai toborzó iroda Képen: Pontyik Pál százados Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Fotó: Török János

A Speciális Önkéntes Tartalékos program sikerének köszönhetően szeptemberben elindították az Önkéntes Katonai Szolgálat programot (ÖKSZ), és az első 31 fő Tiszaszigeten kezdte meg az alapkiképzést. Részleteit tekintve az ÖKSZ hat hónapos elkötelezettséget jelent a honvédség irányába. Az egyik legfontosabb jellemzője az önkéntesség: azaz a jogviszony bármikor felbontható.

Kétrészes a program

A program két részre osztha­­tó: az első 2 hónapos ciklus, amely az alapkiképzést foglalja magába a területvédelmi zászlóaljaknál. Illetve a második további felkészítést jelent, vagyis az alapkiképzést követően lehetőség nyílik egy műveleti egységnél.

– Az ÖKSZ az „előszobája” a szerződéses, a hivatásos, valamint a tartalékos állomány utánpótlásának. A Magyar Honvédség célja, hogy a fiatalok az alapkiképzés során katonai tapasztalatot szerezzenek. Az önkéntesek tudása a civil életben is kiemelkedően fontos egészségügyi, elsősegélynyújtó ismeretek mellett hír­­adó valamint önvédelmi képzéssel egészül ki. Nem utolsósorban a kézi lőfegyverek működését és azok szakszerű használatát is elsajátítják – mondta lapunknak Pontyik Pál százados, az MH Ka­­tonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott irodavezetője.

Többletpontok

Hozzátette, hogy a résztvevők bármely felsőoktatási intézmény választott szakára történő jelentkezés esetén minimum 16 és maximum 64 többletpontra jogosultak lehetnek. A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, aki a program második részében speciális területet választ, megkapja a garantált bérminimumot havi juttatásként, azaz bruttó 260 ezer forintot.

Mint katonai szolgálatot ellátó személyeknek, ruházati ellátást, napi egyszeri meleg étkezést, utazási költségtérítést, illetve szükség esetén szociális támogatást is biztosítanak. Jelentkezni december 15-éig lehet a megyeszékhelyek toborzó irodáiban, vagy az [email protected] és a [email protected] címeken.

Vásárhelyen is nyitnak

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára február 15-ig jelentkezhetnek a felvételizők.

– Az egyetem sikeres elvégzése után hivatásos katonatisztként teljesíthetnek szolgálatot – fogalmazott Pontyik százados. Kiemelte, hogy az „Acélkocka” altisztképzés Szentendrén történik, amelyre szintén érettségivel jelentkezhetnek a felvételizők. Kiemelte, hogy jövőre Hódmezővásárhelyen megnyitja kapuit a Honvéd Szakközépiskola és Kollégium, ahová kiemelt ösztöndíjrendszert bevezetve az általános iskolát befejező diákokat várják.

– Repülő-műszaki altiszti pályát is választhatják az érettségivel, műszaki végzettséggel rendelkező fiatalok. A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szállító- és va­­dászrepülőgépeket javíthatnak, üzemeltethetnek a képzésre je­lentkezők – magyarázta Pontyik százados. Ezáltal újabb kiváló továbbtanulási lehetőséget kínál az ifjú generáció tagjai számára a Magyar Honvédség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában