Közgyűlést tartottak Szegeden

2021.11.19. 15:03

Bekerült az állam kétmilliárd forintja a szegedi költségvetésbe

Ahogy várható volt, a költségvetés és a városi cégek vagyoni helyzete körül alakult ki a legnagyobb vita a szegedi közgyűlésben pénteken. A képviselők mindkettőt elfogadták végül, és döntöttek arról is, hogy a Szegedi Tudományegyetem megkapja az Állomás utca 2-4. szám alatti ingatlant a várostól.

Suki Zoltán

Szeged, 20211119. Közgyûlés a szegedi városházán. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A gazdasági alpolgármesternek kellett volna bemutatni a költségvetés módosítását, és azt, hogy mi változott benne, de Kovács Tamás hat perces felszólalásában tulajdonképpen végig a kormány intézkedéseit kritizálta, egyebek mellett az iparűzési adó elvonását. Egyetlen Szegeddel kapcsolatos konkrétumot mondott csupán: azt, hogy

a tömegközlekedésre fordítják a kormánytól kapott csaknem 2 milliárd forintot, amit Szeged a koronavírus-járvány miatt kieső bevételeinek kompenzációjára kapott.

Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője emlékeztetett, hogy az iparűzési adót nem vonja el a kormány, szerinte a vállalkozásoknál hagyja.

Korponyai Ernő a vitában azt mondta, hogy a gazdasági alpolgármester össze-vissza beszél. Egyszer azt mondja, hogy bajban van a város, másszor pedig azt, hogy stabil a költségvetés, és mindenre van pénz. A fideszes képviselő azt is megkérdezte, hogy ha valóban nincs pénze a városnak, akkor hogy juthat pénz az IKV-nak túlárazott nyílászárók cseréjére.

Tápai Péter is arról beszélt, hogy a költségvetés rendben van, ami jelentős mértékben annak köszönhető, hogy az elmúlt években csaknem 100 milliárd forintos állami támogatás érkezett Szegedre.

A költségvetés módosítását végül elfogadták a képviselők, ahogy a városi cégeket érintő döntéseket is. Ezek szerint

13 önkormányzati cégből 6 veszteségesen zárhatja az évet.

A társaságok közül a Szegedi Távfűtő Kft. 200 millió forinttal emelné a hitelkeretét, a Szegedi Közlekedési Kft. pedig az idén megemelt összegű, 800 millió forintos hitelkeretre tart igényt jövőre is. Mostantól az utóbbi szállítja el a közterületen hagyott járműveket, miután az önkormányzatnak megszűnt a szerződése a Roncs-Autó Kft.-vel.

Az IKV működése is szóba került. Chovanecz Kata és Tápai Péter fideszes képviselő is a cég működését kritizálta. Szerintük szakmaiatlan döntéseket hoznak, egyre kevesebb a partnerük, és a belső ellenőrzés sem működik rendesen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában