Makó

2021.11.29. 14:26

Espersitre emlékeztek Makón

Hétfőn, halálának 90. évfordulóján újraavatták Espersit János mecénás felújított nyughelyét a római katolikus temetőben.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Espersit a századforduló Makójának jeles alakja volt:

haladó szellemiségű ügyvéd, aki anyagilag is támogatta, pártfogolta az itt megfordult művészeket, többek között a fiatal József Attilát, de többek között Móra Ferencet és a Juhász Gyulát is.

Egykori otthona ma a József Attila Múzeum országosan egyedülálló irodalmi kiállítóhelye, amely a Maros-parti város fénykorát idézi meg. A rövid, bensőséges ünnepségen ott voltak Espersit leszármazottai is.

A sírt széleskörű helyi összefogással állították helyre. Farkas Éva Erzsébet polgármester az avatási ünnepségen köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben részt vettek, és többek között arról beszélt, hogy bár Espersit mindössze 52 esztendősen hunyt el, teljes életet élt. A kultúráért, a művészetért, a városért élt, erején felül segített mindenkinek.

– Páratlan és kivételes ember volt. Mecénásnak lenni nem mindig hálás feladat, az ő tevékenysége azonban tovább él a megszületett és támogatott alkotásokban, szobrokban, versekben, partitúrákban, és azokban az emberekben, akiknek ezek a művek megváltoztatták az életét – emlékeztetett.

A felújítás kezdeményezője Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató volt. Ő azt mondta, Espersit János nagy példa a számunkra.

– Vele együtt azokra az emberekre is emlékezhetünk, akiknek a barátja, harcostársa, támogatója volt. Háza mindig nyitva állt előttük, és nem túlzás azt mondani, hogy minden vagyonát erre a célra fordította – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában