Tram-train

2021.11.20. 12:16

November 29-én kezdődik a szeged-hódmezővásárhelyi tram-train próbaüzeme

A tram-train a napokban sikeresen teljesítette a hatóság által előírt ötvenezer kilométeres hibamentes tesztet, így november 29-én indul az utasforgalmi próbaüzem Hódmezővásárhely és Szeged között – tájékoztatta a MÁV-Start Zrt. szombaton az MTI-t.

delmagyar.hu

Szentes, 2021.01.20. Szentesen a sajtó képviselőinek bemutatták az első tram-train szerelvényt. Fotó: Sándor Judit (SJ) City Magazin/szegedma

Fotó: Sándor Judit

A tram-train – amelyet április elejéig minden utas ingyen használhat majd – november 29-étől óránként közlekedik Hódmezővásárhelyről Szegedre 3.31 és 23.31 között, illetve Szegedről Hódmezővásárhelyre 4.38 és 23.38 között, a december 31-éig tartó próbaüzemben.

Figyelmeztettek, hogy a telephelyre tartó éjszakai féljárat is bekerült a menetrendbe, amely november 30-ától 0.38-kor indul Szeged vasútállomásról és 0.55-kor érkezik Szeged-Rókus vasútállomásra.

A tervek szerint január közepétől a reggeli és a délutáni csúcsidőben 20 percenként, azon kívül pedig félóránként követik majd egymást a szerelvények. A menetrend akkortól hétvégente kiegészül éjszakai járatokkal is. Az utasforgalmi és műszaki tapasztalatok alapján alakítják majd ki a végleges menetrendet – jelezték.

Közölték azt is, a tesztelési folyamatok még a jövő héten is tartanak, fő céljuk, hogy a gyártó Stadler minden felmerülhető hibalehetőséget feltárjon, azonosítson és megoldjon.

Külön felhívták a közlekedők figyelmét, hogy a tram-train vonala mentén még óvatosabban vezessenek, biciklizzenek, körültekintően keljenek át a gyalogos átkelőhelyeken. A KRESZ-szabályai szerint a vasút-villamosnak minden közlekedési járművel szemben elsőbbsége van. Elsőbbséget kell adni a körforgalomban haladó járművel is a körforgalmat keresztező tram-train részére – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában