Szentes

2021.12.04. 12:31

Elbontanák az emlékművet

Úgy tűnik, sosem fog felépülni a tervezett kápolna a Somogyi Béla és a Daru utca sarkán: az alkotás talapzata ugyan elkészült, de a befejezésre már nem jutott pénz, az építmény tíz éve ugyanúgy áll. Az önkormányzat képviselői javaslatra próbál kezdeni valamit a területtel, a tervek szerint egy zöld parkot alakítanának ki a félbemaradt emlékmű helyén.

Majzik Attila

Az elképzelések szerint már nem sokáig áll a befejezetlen emlékmű. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

A terror áldozatainak tiszteleté­­re szeretett volna emlékhelyet emelni a Lakos József Baráti Tár­saság, az építése végül több évig tartó tervezés után 2009-ban kezdődött el. Egy nyolc méter magas csonka kúp alakú téglaépítményt szerettek volna felépíteni, tetején egy imára kulcsolt kezet ábrázoló, négy méter magas szoborral. Pénzhiány mi­­att azonban a kápolna sosem ké­­szült el, az ügyet pedig tovább bonyolítja, hogy azóta az építkezés kezdeményezője, Imre Károly is elhunyt.

Nem jutott elég pénz az emlékhely befejezésére.
ARCHÍV FOTÓ: DM

„A Lakos József Baráti Társa­ság, mint mindig, úgy ma is azon munkálkodik, hogy Szentes mártírjainak, hőseinek emlékét megőrizze, illetve tehetsége szerint emléket állítson nekik” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a résztvevőket az emlékhely alapkőletételén Imre Károly, a baráti társaság ügyvivője még 2003 szeptemberében.

A civil szervezet egy emléktornyot állított volna a Somogyi Béla utca és Daru utca találkozásánál lévő téren. A tervek Csete György szentesi születésű Kossuth-díjas építész és Csete Ildikó elképzelései alapján készültek, a béke tornya tetején egy imára kulcsolódó kezet ábrázolva.

A kezdeményezők szándéka szerint ezzel állítottak volna emléket a szentesi mártíroknak és az elesett szentesi katonáknak.

A Szent György-kápolna belsejében egy szarkofágot helyeztek volna el kereszttel, kehellyel és Dávid-csillaggal a kápolna ökumeniáját hirdetve, hátsó falára pedig egy Sárkány­ölő Szent Györgyöt ábrázoló freskót terveztek.

Impozáns emlékmű lett volna.
Fotó: Lakos József Baráti Társaság

Az emlékhely felállítását már a kezdetektől fogva sem kísérte szerencse: a torony helyét szimbolizáló keresztet már a 2003-as alapkőletétel másnapján meg­rongálták, összefirkálták. Három évig építési engedélyt sem kapott a terv, a kápolna alapját csak 2006-ban tudták elkészíteni. Ezt követően újabb három év szünet következett, 2009-ben kezdtek neki a torony építésének a kőművesek.

A munkákat leginkább a pénz­­­hiány akadályozta: a kezdeményező Lakos József Baráti Társaság közadakozásból próbálta finanszírozni a projektet, de nem kaptak megfelelő támogatást.

Ügyvivőjük, Imre Károly korábban a helyiek passzivitását emelte ki, mivel az építkezésre az évek során összegyűlt nem egészen hárommillió forintnak csak körülbelül a tizedét adták össze a szentesiek.

Az építkezés a téglaépítmény elkészülte után megfeneklett, körülbelül tíz éve áll ugyanúgy az emlékhely. A kezdeményezés motorja, Imre Károly 2016-ban hunyt el, így már ő sem harcol azért, hogy elkészüljön a Szent György-kápolna.

Az emlékhely elbontását Szűcs György önkormányzati képviselő vetette fel. Az általa „szörnyűségnek” nevezett befejezetlen alkotás helyén elképzelése szerint in­­kább egy zöld parkot kellene létrehozni.

– A bontásnak és egy zöld park kialakításának a költsége tizenötmillió forintba kerülne, de a közmunkaprogramban most van lehetőség ilyen jellegű park építésére. Ez hárommillió forintból megvalósítható, és nem igényel önkormányzati forrást – fogalmazott a képviselő.

Szabó Zoltán polgármester szin­tén szeretne egy-két hónapon belül pontot tenni az ügy végére, ezért a tervek szerint felveszik a kapcsolatot a Lakos József Baráti Társasággal és megtárgyalják velük az önkormányzat elképzelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában