Bontják vagy marad?

2021.12.06. 10:36

Eldőlt a mindszenti víztorony sorsa

A nagyjából 50 éves, mostanra elöregedett technológiája miatt a régi víztorony képtelen ellátni a feladatait, ám a városvezetés eltüntetni sem szeretné a település emblematikus épületét – mondta bő egy évvel ezelőtt Mindszent polgármestere, Zsótér Károly Sándor.

delmagyar.hu

Végére ér: mégis bontani kell a mindszenti víztornyot. Fotó: Tábori Szilvia

A város vezetője – sok helyi lakoshoz hasonlóan – nehezen venne búcsút a külső szemlélőnek cseppet sem mutatós, ám emblematikus épülettől. Tavaly a későbbi részleges használata mellett döntöttek, bár kora miatt kétséges volt a régi építmény terhelhetősége.

Külső pályázati támogatással tervezték, hogy szerkezetileg és statikailag is rendbe tetetik, illetve helyreállíttatják a felületi rongálódásokat. Majd egy kisebb víztoronnyal kiegészítve a régi és az új víztornyok közös működésében gondolkodott az önkormányzat, a beruházó, illetve a közreműködő szervezet. Tervük ez év közepéig nagyon is megvalósíthatónak tűnt.

– Terhelés nélkül is legfeljebb tíz évet jósoltak a statikailag instabil szerkezetnek. Sajnos helyrehozhatatlanul korrodált a vasbeton szerkezete, néhány év múlva akár életveszélyes is lehet az állapota

– tájékoztatta lapunkat az új eredményekről Zsótér Károly Sándor. Hozzátette: a víztoronyban lévő 2-300 köbméter víz a háztartásokban használt víz ellennyomását biztosítja.

Ráadásul ez a mennyiség garantálja a városban ki­épített tűz-víz hálózat kielégítő működését. Az új szakmai anyagot eljuttatták a minisztériumba elbírálásra, eközben visszavonták a korábban felújításra megítélt 40 millió forintot. A régi lebontására és egy új víztorony építésére végül 100 millió forint feletti összeget kap a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában